Limnos

Om seglingen till Thasos var lugn var seglingen i tisdags till Limnos (eller Lemnos som det ibland skrivs) desto friskare. Vi gick upp i gryningen och kör en timme österut i svag vind. När vi rundar Thasos får vi utlovad nordost och ganska stark sådan. Med rev i storen och full genua gör vi god fart söderut. Sjön är ganska hög och det blir en slingrig och stundtals blöt segling.

Thasos marmorbrott ser ut som snö i gryningen.

När vi tror det lugnat ned sig lite öppnar vi upp några luckor för att få in frisk luft i båten. Då kommer, utan förvarning, en våg som bryter över båten och sköljer ned ganska mycket vatten genom däcksluckan i salongen. Det blir lite blött på både dynor, böcker och Håkan, men inget allvarligt. Efter den otursvågen stänger vi allt igen och seglar sedan vidare utan en enda våg som blöter ned oss.

Efter ca 60 sjömil når vi Limnos vid tre tiden. Vi går in i en vik som ser lovande ut strax söder om huvudorten Mirina. Här ska vara god ankarbotten med sand och lera. Vi gör fyra försök utan att få ankaret att ta. Tänker att vi stannar i alla fall för lunch och när vi snorklar ser vi att det verkar vara ett tunt lager sand ovanpå mycket hårdare botten.

Limnos är en vulkanisk ö med ett spännande hedlandskap.

Vi seglar vidare på eftermiddagen till Kondia, en skyddad och fin vik med lerbotten på öns sydsida där ankaret tar bra på 11 m djup. Nästa dag blåser det kuling. Vi blir kvar i viken och tar det lugnt. I skymningen mojnar vinden och vi somnar i bleke till musik från tavernan på stranden. Just som musiken slutat kommer kulingen tillbaka så det skallrar i riggen. Det var inte alla som sov så gott den natten.

Vinden håller i sig när vi i torsdags seglade vidare. Vi har nästan aldrig använt vår hårdvindsfock men i dag vill vi prova. Focken hakas på ett inre förstag och det är lite mer jobb att hissa och bärga än vår bekväma rullgenua. Vi blir positivt överraskade. Det blåser upp till kulingstyrka och med focken och ganska kraftigt inrullad stor går Sally väldigt bra. Nu seglar vi i skyddade vatten utan hög sjö, det underlättar ju för att gå upprätt, högt i vinden och göra bra fart på alla bogar.

Efter att ha seglat en liten extrasväng läns sydkusten kryssar vi upp till Mirina på Limnos ostkust där vi lägger till vid kajen. Trevligt att ligga mitt i staden och inte kostar det särskilt mycket heller, ca 70 kr/natt. Mirina är en gammal stad och över staden vakar det gamla kastellet. På natten ser det nästan ut att sväva på himlen.

En trevlig och väldigt långgrund sandstrand inbjuder till svalkande bad. Nu är det varmt, ca 35 grader i skuggan på eftermiddagen. Staden är väldigt gemytlig och trevlig. Anders bjuder på avskedsmiddag på kvällen.

I går vinkade vi av Anders som ska ta färjan till Kavala för att flyga hem. Märkliga förbindelser. Helgen han kom gick det ingen färja hit på två dagar, i går gick det tre stycken härifrån. Resten av dagen ägnas åt att skölja av båten med sötvatten, tvätta, städa lite och göra vatten. För 50 kr får man el och sötvatten så det räcker.

I dag tog vi en promenad upp till kastellet innan frukost, det gäller att passa på innan det blir för varmt. Fantastisk utsikt. Efter frukost provianterar vi och lämnar sedan hamnen vid lunch. Måttliga vindar kring nord ger oss en behaglig segling till sydsidan ön. Vi väljer Kondia, samma vik som med Anders. Tänker att vi ska köra de sista sjömilen när vinden går emot men det är sådan behaglig svalka i vinden att vi kryssar hela vägen upp till ankarplatsen.

Vi tänker att om det var musik på onsdag kanske det är musik i dag (lördag) som vi kunde få uppleva till middag i land. Håkan ror iland för att kolla. Det visar sig att vi har både rätt och fel. Det är musik onsdagar och lördagar men i dag är tavernan reserverad för ett bröllop. Undrar hur länge ett sådant pågår?