Lauwersoog

Nu har vi gått ut i Nordsjön igen efter två veckor på kanalerna. Vi börjar tröttna på kor och gödsellukt och längtar till havs igen.

I går kunde vi för första gången på länge själva bestämma när vi skulle gå. Det blev en tidig start och vi lämnade Enkhuizen strax före sju. Sträckbog i svag till måttlig nordvind och solsken över Ijsselmeer. Frukost i sittbrunnen. En kylig morgon som långsamt värms av solen efter några timmar.

Vi förundras över hur olika det kan vara. I medelhavet kunde vi se en kust i aktern en halv dag eller längre. Här försvinner den på några timmar. Det är inte 20 sjömil över men man ser inte land på båda sidor samtidigt. Vi slussar in i Lemmer men fortsätter förbi den fina lilla staden.

Det lutande kyrktornet i Leeuworden

Sedan kommer de Frisiska sjöarna där vi tyvärr har en bitande nordan i nosen så det blir motorgång hela dagen. Vi passerar Sneek och senare Leeuworden (utan att ta i träden denna gång). Efter 12 timmar lägger vi till vid en ”liggeplats” längs kanalen i en fin liten by. En liggeplats är ett ställe där man kan ligga i 2-3 dygn. Helt utan service och ofta mitt ute på landet utan vägförbindelse. Vår var lite mer som en vanlig hamn.

Lugn natt vid kanalkanten. Broarna öppnar inte mellan 20 och 09 så det är ingen trafik.

I dag tog vi det lite lugnare och började köra vidare först vid nio. Vid lunch stannade vi i Dokkum där vi passade på att handla. Sedan gick vi vidare längs den vackra slingrande kanalen till de två slussar som tog ut i havet igen.

Dokkum

Vi har gått 240 sjömil på kanaler och innanhav genom Holland. VI har passerat 69 broar och 11 slussar.

Nu ligger vi här och förbereder oss för att segla österut i morgon trotts ostvindar. Det verkar inte finnas någon annan vind i prognoserna den närmaste veckan så det blir till att bita ihop och kryssa ett tag.