Enkhuizen

I går blåste det ordentligt. Sydvästlig kuling på havet och inte så mycket mindre bakom vår skog. Redan tidigt meddelade vi hamnkaptenen att vi gärna stannade en dag till. Sedan tog vi fram våra cyklar och gav oss ut på en tur. Det gällde att passa på tidigt för nytt regn var i antågande.

Vi fick uppleva något så ovanligt som att cykla i en Holländsk skog. Visserligen delvis befolkad av fritidsbyar, en golfbana och husbåtar längs en kanal men dessemellan fin lövskog. Turen tog oss till Spaarndam, där vi slussat dagen innan. En fin gammal by med trevligt fik vid den gamla hamnbassängen där man kunde få kaffe och äpplepaj till förmiddag fikat. Eftermiddagen bjöd sedan på rikligt med regn.

Skönt att ligga i lä av skogen när det blåser kuling på havet.

I dag vaknade vi till bättre väder än förväntat. Blåa byxor på himlen och måttlig vind. Vi gjorde oss klara att lämna till första broöppningen vid nio med då kom regnet. Men vid halv tio var det uppehåll igen och bron öppnade sig snällt för oss. Vi kör ut på den stora farleden till Amsterdam. Vid halv ett har vi hunnit tanka, slussa och passera ytterligare en bro och kan börja segla på Markermeer, innanhavet nordost om Amsterdam.

Sådana här moln gillar vi inte, då väntar vi lite med att gå.

Markermeer är inte speciellt djupt. Sedan vi var här senast har man sänkt vattennivån med en halv meter. Nu seglar vi halvvind i frisk vind med god fart norrut medan lodat pendlar mellan 2,1 och 3,5 meter. Ibland känns det som vi fastnar lite i bottenslammet. Det blir en snabb segling i duggregn till slussen innan Enkhuizen (klicka här för förra besöket).

Vi tar en liten promenad men hamnar ganska snart under ett stort parasoll med infravärmare utanför Ankertje. Ölen var lika god och utsikten över den gamla hamnen och porten från 1600-talet minst lika fin som sist.