Haarlem

I dag regnade det ordentligt på morgonen. Det lättade efter några timmar och Håkan kunde gå och handla. Prognoserna var lite varierande för dagen med både regn och ganska frisk vind som alternativ till lite bättre väder. Då det var uppehåll vid elvatiden bestämde vi oss för att lämna Haarlem tidigare än planerat.

I går låg vi still och tog det lugnt. Det var gråmulet och lite småregnigt. Vi hade hoppats på en kran på bryggan till disk och annat men det fanns ingen. Vi fick i stället prova att köra vår watermaker på sötvatten för första gången. Det funkade utmärkt.

Efter en långsam start på dagen tog vi en promenad i gamla stan. Haarlem, som är byggd på ett nätverk av kanaler vid floden Spaarne, har anor som stad sedan 1200-talet. Här finns många fina gamla byggnader och en hel del butiker. Runt den gamla storkyrkan ligger kaféer och restauranger. Den vi provade till lunch hade betydligt högre pris än kvalité.

Så kom vi iväg hux flux i förmiddags och passerade raskt fem broar och var framme vid slussen i Spaarndam ganska snabbt. Slussningen gick bra och så här långt hade vi klarat oss ifrån regnet med det hade börjat blåsa friskt. När vi gick ur slussen fick vi ligga och vänta en och en halv timmevid en vänteplats (=några stolpar med brädskoning emellan mitt i vattnet) på en motorvägs bro innan vi kunde gå vidare.

Vid det laget regnade det i tillägg till vinden så vi bestämde oss för att stanna vid en liten klubbhamn. Här ligger vi nu bra till i lä bakom en liten skog med höga träd. Vi kom bara drygt fyra sjömil på våra tre timmar i dag. Hade vi stannat i Haarlem så hade vi inte kunnat gå vidare mellan lördag eftermiddag och måndag morgon. Lägg till det en motorvägsbro som i praktiken bara öppnar två gånger om dagen. Det kändes lite instängt.

Nu kan väder och vind få styra när vi går vidare. Visserligen har vi nästa bro inom synhåll och i Amsterdam väntar både bro och sluss men de öppnar ganska ofta. Som det ser ut i dag kommer vi förmodligen att fortsätta på innanhav och kanaler till norra Holland.

2 reaktioner på ”Haarlem”

  1. Hejhej! Det går ju bra för er! Skönt! Förra gången vi gick hem så tog vi kanalen genom Amsterdam och innanhaven till Den Helder. Grunt och lite krabb sjö men helt ok. Sedan mot Hirtshals och hem. Ni har ju gjort en fantastisk resa! Snart hemma?. Kram från oss som har lång väg framför oss?☺️. Kalle o Tinka Peter Pan

  2. Ja men det blir väl en fin resa genom Holland Vi tyckte det var så fint ??

Kommentarer är stängda.