Omväxlande segling till Centraro

Håkan vaknar i gryningen. Ankaret satt riktigt bra och kommer upp med en hel del lera som får skrapas bort innan vi kan lämna viken. Inte mycket vind men efter att ha provkört den rensade propellern seglar vi sakta söderut med Code 0. Jo, det var stor skillnad. Nu är vi nästa uppe i normal fart för motor.

Efter frukost i morgonsolen i sittbrunnen börjar en omväxlande segling. Svaga vindar som kommer och går och växlar riktning gör att segel rullas in och ute och motorn startas och stoppas. Vi lyckas segla halva tiden ungefär och känner oss ganska nöjda. Sedan kommer en svag medvind. Vi tänker att nu kommer nog den nordan som väderprognosen lovat och vi bestämmer oss för att byta Code 0 till genaker – det skulle vi inte gjort. Vinden vrider emot och friskar i så i stället för medvind har vi nu sträckbog med fock och stor. Hyfsad fart men det hade gått bättre med Code 0 som är dubbelt så stor som focken.

Sedan dör vinden och det blir motorgång igen. Vi går längs en imponerande kust med höga berg. Vi ser snö på de högsta topparna och på nordsluttningarna. På bilden Monte Cerasella 1 014 möh. Efter lunch kommer äntligen sjöbrisen från nordväst i gång. Då kan vi rulla ut genakern och segla i behaglig fart ned mot Cabo Bonitati.

Strax efter udden ligger Cetraro, en av de få hamnarna längs kusten. I inlopper ligger en svensk stålketch som vi hejar på på väg in. De hade haft orkanstyrka på vinde härom dan när vi hade vår friska segling över Sorentobukten. Vi kanske hade tur med vädret i alla fall även om det inte kändes så just då.

Hamnen i Cetraro är byggd en bra bit utanför staden och omgivningarna har inte mycket att erbjuda. Hamnen är ganska nybyggd och utsmyckad med skulpturer och mosaiker.