Runt hörnet!

Solsken och nordostlig vind. En perfekt dag för att runda hörnet och passera den beryktade Chanal du Four, sundet innanför Urchant och kontinentens nordvästudde. I sundet kan strömmen löpa med 5-6 knop och om den möter hög sjå blir det riktigt obehagligt. Vi skulle komma att segla i måttlig medström och medvind, inte direkt dramatiskt.

För att komma lagom till medströmen lämnade vi L’Alber Wrac’h strax före 12 i sällskap med Danska Najad 360 Rubin.

Härligt väder och medvind gjorde att vi vågade gena innanför skären vid Corn Charhai. Vi hade motström men här inne var den inte påtaglig – till att börja med.Inne bland skären kunde vi stundtals möta över två knop men medstadels nästan ingen ström alls. På så vis blev det en genväg inte bara i sträcka över grund utan också i sträcka genom vattnet. Stundtals luriga och trånga passager som framgår av kortet.

Mot slutet blev leden lite enklare och vi kom ut innanför fyren Le Four som man normalt rundar och som markerar början på Chanal du Four. Sedan söderut i sundet med Urchent i väster.

Många båtar ute i dag och våra vänner fortsatte innanför en del mindre skär medan vi seglade utanför. Ungefär samma sträcka och vi ville äta lunch så vi tog den enklare vägen. Efter att ha haft uppemot 10 m/s skralnade vinden ungefär samtidigt som strömmen vände och var med oss söderut i sundet. När vi väl rundat hörnet och styrde sydost in i viken mot Brest var vinden svag och nästan emot. Kryssben över mot udden utanför vår planerade hamn Camaret sur Mer. Till vår stora glädje kunde vi då både gå högre och fortare än en lite mindre båt som motorseglade med bara genua.

Vi var inne i hamnen strax efter sju och någon timme senare kom Rubin. Efter en välförtjänt öl i vår sittbrunn gick vi tillsamman upp och åt en god middag i land. (Ida, Eva Mikkel och Daniel)