Cartagena

Vi fick lämna Espalmador lite tidigare än planerat efter ett besök av ”posedoniapolisen”. Vi hade försökt ankra på en sandfläck men han tyckte inte om att vår kätting låg över sjögräset. Vi lyckades i alla fall prata till oss några extra minuter så vi kunde stuva undan dingen som vi på morgonen tvättat av ordentligt, innan vi lättade ankar.

Vid tolvtiden lämnar vi och får en fin vind strax söder om ost. Vi kan rulla ut genakern och sedan göra god fart västerut. På de åtta timmarna innan det blev mörk lyckades vi hålla en snittfart på nästan sju knop. VI seglade ganska raskt om en 35 fots katamaran och drog sakta ifrån en 49 fots katamaran, det känns alltid skönt.

Sedan blev det fock i stället och då tappar vi en knop i fart, och 49 fots katamaran kommer sakta ikapp, men det är så mycket enklare att segla med krysstället på natten.

Vinden vrider sedan med så att vi får plattläns fram på småtimmarna. Det blir till att spira focken och gunga vidare – inget vidare för nattsömnen. Så håller vi sedan på tills vi kommer in Cabo de Palos, under udden öster om Catagena där det blir slör och halvvind en stund innan de höga bergen läar så mycket att vi startar motorn. Nu har den stora katamaranen nästan kommit ikapp oss…

Hamninloppet. Vi ligger längs till vänster i bild. Ofta har vi både två och tre kryssningsfartyg på besök under dagarna.

Vid ett lägger vi till i Cartagena (klicka här) efter 25 timmar och 140 sjömil. Vi är ganska trötta så efter lite lättare mat sover vi en stund. Bredvid oss ligger den Svenska morotbåten Sinvela och vi slår följe med dem till en tapasrestaurang på kvällen. Den tillfälliga platsen saknar vattenmätare (normalt betalar man för vattnet här) så vi passar på att spola av och tvätta så mycket vi kan.