Espalmador

Väckarklockan stod på 03:30 i går och kl 4 lämnar vi bojen på Cabrera . Ingen måne men stjärnklar himmel och lite lyktor på land ger oss tillräckligt ljus för att se de andra båtarna som ligger i viken. Vi slingrar oss ut i långsam fart och sätter sedan storseglet innan vi kommer ut på havet. Det är inte mycket vind så det blir motorgång första timmarna innan vi kan börja länsa.

Så snart det ljusnar (vid 7 tiden) byter vi från stor och fock till genaker. Det ger lite bättre fart. Vinden är ganska svag och varierande både i styrka och riktning. De är långt ifrån alltid vi kan ligga på önskad kurs eller hålla den fart vi skulle önska. Vi har ganska hög och kort (vad annars i Medelhavet) sjö och då måste vi skära upp lite för att genakern ska stå stabilt.

Solen är på väg upp. Vi ser fortfarande siluetten av Cabrera 15 sjömil akterut

När vi länsar ställer vi om autopiloten till att styra på san vindvinkel i stället för skenbar som vi andvänder mot vinden. Sedan följer Sally vindvridningarna automatiskt och vi får en optimal kurs så nära önskad som möjligt. Vi behöver inte röra något på många timmar. Kan man däremot hålla önskad kurs behöver man ibland justera både vindvinkel och skotning när vinden växlar. En stor fördel med det här sättet att styra är att man kan lämna sittbrunnen utan risk för ofrivilliga gippar.

På eftermiddagen minskar vinden så att det blir svårt att segla. Motorn kommer till heders igen och de sista fem timmarna motorseglar vi. Vi kommer till Espalmador, denna fantastiska lilla ö som vi besökt flera gånger tidigare (klicka här) strax efter sex. I god tid innan solnedgång så att vi kan se botten och lägga ankaret på en bra sandyta. Då har vi seglat 78 sjömil på 16 timmar, vi somnar gott efter middagen.

Det är bara ett grunt sund som skyddar oss från dyningen på andra sidan.

I dag på förmiddagen har vi tagit det lugnt, njutit ytterligare en fin sensommardag och förberett oss för seglingen till Cartagena. Det är så pass långt över till Spanska fastlandet att det blir en nattsegling hur man än gör nu när dagarna blivit korta. Då tänker vi att vi lika gärna kan gå de 140 sjömilen till Cartagena på en gång. Vi seglar om en stund och räknar med att vara framme i morgon (lördag) eftermiddag eller tidig kväll.