Espalmador

Det fanns visserligen inga bojar i Caló de s’Oli på Formatera men väl kätting och bojstenar. Vi satt ordentligt fast i en kätting vid en sten när vi skulle gå därifrån i går. Efter en stunds körande och trixande hade vi lyckats få ankaret så långt bort från stenen att vi kunde få upp det så nära ytan att vi med båtshakens hjälp kunde trä en lina genom bygeln i framkant och på så sätt vända ankaret så att kättingen föll till botten och ankaret kunde vinschas upp.

Sedan följde en kortare segling (tre sjömil) i lugn medvind. Efter en timme gick vi in vid Espalmador. Inte så många båtar vid lunchtid så vi kunde hitta oss en plats med 4 m djup, fin sandbotten och turkost kristallklart vatten. Egentligen ligger viken öppen år sydväst (som det blåste) men den skyddas till viss del av några låga holmar.

Efter lunch blåste vi upp dingen och rodde iland för en promenad längs den låga fina sandstranden i sommarvärmen. Ön är väldigt fin och ankarplatsen ger lite Väst Indien känsla. Väl tillbaka på båten blev det dags för sommarens första bad. Vattentemperaturen hade krupit upp över 20 grader i den relativt grunda viken och det var riktigt skönt att simma omkring. Vi passade också på att borsta bort lite från vattenlinje och botten.

I dag har vi legat kvar och njutit. Ytterligare lite varmare i vattnet så nu är hela botten skrubbad. Vinden vände mot sydost viket gav oss en fin solnedgång när vi åt en sen middag i sittbrunnen.