Formentera

Vi hade hittat en klinik som kunde fixa Evas prover så dit gick hon på måndag morgon. När det var avklarat kunde vi proviantera lite och ge oss av från hamnen. Planen var inte att segla speciellt långt utan mest att komma till en ankarvik.

Lugn segling längs kusten vi kört upp läng några dagar tidigare förde oss till Cala Vedella på Ibizas västsida. Massa bojar och en del lokala båtar gjorde det omöjligt att ankra på rimligt djup, vi lånade i stället en ledig boj. Förmodligen var den privat men ingen kom och gjorde anspråk på den så vi stannade över natten. En fin vik men ganska mycket stoj och musik från hotell och barer.

Nästa morgon gick vi vidare söder ut. Efter att ha kört en stund innanför några mindre (men imponerande höga) öar kunde vi sträcka över till Formentera, den fjärde största ön här. Viken på nordsidan såg intressant ut. Hela området är naturskyddat och under högsäsong lägger man ut bojar. Några sådana fanns inte nu utan vi fick ankra. Det ska man göra över sand så att inte det känsliga sjögräset skadas. Det tog en stund att hitta en bra sandfläck men sedan tog ankaret bra och vi låg väl skyddade men långt från land i en ganska tråkig vik. Det blev ganska gungigt från all båt-och färjetrafik in till Formenteras hamn en sjömil bort. Som tur är avtar det under natten och vi kunde sova gott.