Marsala, Sicilien

Nu har vi legat några dagar här och vi lär bli kvar lite till. Först för att det blåste alldeles för mycket och nu för att det blåser från fel håll och lite för mycket för att det ska vara bekvämt. Annars har vi inte så mycket emot att kryssa. Med lite tur kommer vi iväg på fredag – håll tummarna.

Vi ligger vid södra vågbrytaren i Polaris marina. Mycket trevligt bemötande, bra service och faciliteter. Rimligt pris (för att vara Italien). Nära till Marsala vinhusen men ganska långt till staden. Jättebra stormarknad ganska nära. Bränsle nära och vid kajen.

Vi njuter Marsalavin på innergården till ett av de gamla palatsen.

Marsala är ytterligare en sådan där riktigt gammal plats. Den hete på Lilibeo (Lilybaeum) på Feniciernas tid. Från början låg deras stad på en ö strax norr om nuvarande stad men på 300-talet f Kr flyttades den hit. Sedan kom Romarna och många andra efter dem. Araberna kallade staden MarsAllah (Guds dörr) och det har senare blivit Marsala. I söndags gick vi runt och tittade på gammal sten. Gamla stan här är också fin med flera ståtliga palats och kyrkor.

Det finns nästan inget kvar av Lilibeo mer än lite husgrunder och som här en gammal Romersk huvudgata.

I Marsala finns ett antal stora vinhus som gör det berömda Marsalavinet. Vi har besökt två av dem och som vanligt köpt för mycket och för dyra viner. Men de är ju så goda så man kan inte låta bli.

På studiebesök i lagret. Den stora tunnan i bakgrunden rymmer över 60 000 liter vin.

Vi har också lyckats posta ett brev. Det blev en övning i tålamod med över en timmes kö på posten (som tycks vara enda stället man kan få tag på frimärken). De anställda har uppenbarligen ingen prestationslön. De tar god tid på sig och pratar länge med sina kunder innan de långsamt släntrar i väg för att hämta eller lämna något. Att få betala 1,10 för en frankering tog minst fem minuter.

För övrigt tar vi det lugnt. Grejar lite med båten och har tankat upp diesel med några lånade 30 l dunkar så att vi nu har full tank inför fortsatt segling som ser ut att snarare få för lätta än för hårda vindar. Vad vi kan se nu, efter några tankningar, så verkar motorn dra upp till 10 % mindre bränsle med den nya propellern. Det är bra, då räcker vår lilla dieseltank lite längre om det blir bleke.

Vi har en 200 l tank tvärskepps med utsuget i mitten. Det gör att vi ogärna går under 50 l för att inte riskera att suga luft vid sjögång. Med de 150 l som finns att tillgå räknar vi med att vi kan gå mellan 350 och 400 sjömil i ekonomifart. Det betyder att vi skulle kunna köra hela vägen härifrån till Menorca vilket känns tryggt. Lite vind måste det ju vara någon gång i alla fall, tänker vi, och då räcker det med marginal.