Till Marsala på Sicilien

På torsdag förmiddag provianterar vi och lämnar sedan Valletta efter elvakaffet. Vi får en fin sträckbog upp längs Maltas NO kust och till odelad glädje seglar vi fortare än de tre 50-fortare som är vårt sällskap. Vi kryssar ut i sundet mellan Maltas nordudde och den lilla ön Comina.

Vid Cominas västra kust ligger den berömda Blå lagunen. Den är så berömd att den är fullständigt förstörd av alla båtar, inklusive flera ”diskotekbåtar” som ligger där och för oväsen till långt fram på natten. Det är inte för första gången i Medelhavet som vi träffat på en fin naturupplevelse som blivit totalt förstörda av turism.

Kryss i fin vind i sundet mellan Malta och Comina.

Vi seglar lite längre österut längs nordkusten på ön till den lite lugnare viken San Niclow där vi droppar ankaret på en fin sandfläck. Botten är väldigt varierande så det gäller att hitta rätt. Det är inga problem för det är bara sex meter djupt med kristallklart vatten och Eva har blivit en baddare på att sikta med ankaret. Här ligger vi nu med utsikt mot Gozo, den andra stora ön i ögruppen, en halv sjömil norr om oss.

Gozos sydkust med sina mäktiga sandstensklippor.

I går efter frukost går vi vidare. Det är inte mycket vind så vi kör västerut längs Gozos mäktiga sandstensklippor. När vi passerat ön kommer en svag NO och så vi rullar ut stor och Code 0 och börjar vår segling mot Siciliens västkust. Vi får fin segling i en vind som sakta vrider medsols. Vi har hört åska på avstånd och vid tvåtiden får vi en regnskur (de var länge sedan…) och under ett par timmar droppar det lite lätt nu och då. Som tur är utan åska, den gick förmodligen över Sicilien.

Efter regnet lite friskare vind och läns med spirad fock. I princip seglar vi sedan med den segelföringen fram till Marsala. Vinden varierar lite i riktning och mellan 5 och 10 m/s i styrka. Framåt kvällen tar vi rev i storen. Det är i och för sig kul att segla åtta knop men det blir lite vilt när man ska sova och vi vet ju inte riktigt hur det blir med vindstyrkan under natten. Så småningom blir det också rev i focken men då mest för att kunna hålla lite högre med den spirad.

Blå linje är vår segling sedan vi kom ut ur Korintviken i slutet av augusti. Röd är vårens segling till Grekland.

I morse vid niotiden la vi till i Marsala. Då hade vi seglat 145 sjömil med en medelfart på nästan sex knop. Det var skönt att komma in i tid för vinden har ökat under dagen och vi kan förvänta oss upp till 20 m/s när det blir som värst i natt eller i morgon. Vi funderade på att segla vidare direkt till Sardinien men när vi såg prognosen blev beslutet lätt. Nu får vi se när vädret tillåter oss att fortsätta.