Patmos

I går kom Eva med flyg från Göteborg till Samos. Hon har en vecka ledigt från läkarbesök och behandlingar och hade tagit en flygstol till rimligt pris med Apolo ned. Redan vid elvatiden var hon i hamnen och vi kunde sticka iväg söderut någon timme senare. Det blev omväxlande segling med mycket vind nedanför sundet mellan Ikarias och Samos höga berg. Rev i både stor och genua. Med lite slack kunde vi segla ned mot Patmos med nästan åtta knop i snitt.

Några timmar söderut avtog vinden och sista biten var den så svag att vi fick ta till motorn. Vi ankrade i den fina viken Meloi strax norr om huvudorten. Där blev vi sedan liggande i dag. Fantastiskt fin och härligt väder. Vi tog dingen i land och gick en rundtur över berget till Skala, huvudorten på ön.

Patmos är känd som Greklands Jerusalem. Fram till 1700 talet tillhörde hela ön och en hel del omkringliggande öar kyrkan men då delades marken upp. I dag finns ett 40-tal kloster och kyrkor uppe på berget. Det mäktiga Johanneskloster dominerar, på håll ser det mest ut som en borg. Det hade säkert varit en fin promenad att gå dit men vi valde att ta det lugnt i dag.