Ny propeller

Före första gången i mitt segelliv har jag nu upplevt att en propeller blivit utsliten. Vi hade en Volvo foldingpropeller som suttit på båtens S-drev sedan hon sjösattes 1998. Den har funkat väldigt bra och egentligen bara krånglat en gång i Skottland när den lyckades trassla in sig i ett stort plaststycke – det kunde vi förlåta den.

Vi har under de år vi seglat noterat ett tilltagande glapp mellan nav och axel. Tillfrågad expertis har då sagt att det inte är farligt. När den väl driver skall den bli stabil, så vi har kört på och det har funkat. Det som hände oss för någon månad sedan, när vi lämnade Milos, var att vi fick kraftiga vibrationer så fort vi drog på lite. Samtidigt gav propellern inte alls samma drivkraft som tidigare. Detta var särskilt påtagligt när vi backade.

Det visar sig att de kuggar som ska styra att propellerns tre blad fäller ut sig symetriskt hade blivit så slitna att de inte längre tog som de skulle när propellerns skulle börja fälla ut sig. Detta i sin tur gjorde att bladen inte synkroniserades rätt. Vi försökte att i vattnet få dem att hoppa rätt och det lyckades kanske några gånger men på det hela taget funkade det inte. När vi lyft upp kunde vi konstatera att ett av tre blad var fullt utfällt medan de två andra låg en kugg efter.

Vi såg också att spelet mellan nav och axel var mycket större än innan. Som tur var hade S-drevets axel klarat sig utan skador vad vi kan känna, och det läcker inte in vatten i oljan. Men navet glappade en centimeter.

Efter lite efterforskningar kom vi fram till att en Flex-o-Fold propeller skulle vara ett bra alternativ för oss. Hittillsvarande erfarenhet har stärkt oss i den tron. Vi fick mycket bra och snabb service när vi tog direktkontakt via deras hemsida. Vi valde dock i slutändan att som vanligt handla av Viking i Göteborg. Priset var inte högre och då kunde vi få med lite annat i samma låda.

Den nya propellern innan sista svarta ytskiktet lagts på. Innan sjösättning fick den samma färg som drevet.

Den propeller som kom ned till varvet på Leros (2 dagar tidigare än utlovat!) passade perfekt på vårt drev. Enkel att montera, inget glapp alls och mycket mjuk och lätt foldingfunktion. Vad vi förstår är det en mycket hög kvalitet på bronsen i propellern och många använder den utan offeranod. Vi valde att måla den enligt Hempels program med Silica One. Det är samma färg som vi använder med mycket bra resultat på S-drevet och bogpropellern. Vi satte inte på offeranod efter tipps om att färgen då släpper.

På väg från varvet till Samos i dag testade jag propellerns. Den driver lite bättre än den gamla (när den var OK), framför allt på låga varv. Toppfart vid maxvarv är drygt åtta knop i lugnt väder. Mot sjö och vind vid 1 800 varv (drygt halva maxvarvet) gjorde vi ca 5 knop vilket var ungefär som innan. Jag testade även bromskraften genom att slå back vid ca sex knop, det bet ordentligt och båten stannade som den ska.

Sammanfattningsvis kan vi säga att vi fått en marginellt bättre funktion och mycket mindre vibrationer till priset av ca 25 000 kr (inklusive det extra lyftet). Förhoppningsvis ska vi nu ha en fungerande propeller i 20 år till.