Fin segling till Cabo d’Orlando

Natten i Reggio Calabria blev som tur var lugn efter kvällens busväder. På morgonen har vi, som dagen innan, blandade prognoser med varierande vindar och väldigt olika åsikter om hur länge och när det skulle regna. Vi tittade ut och det såg bra ut så vi lämnar hamnen strax efter tio.

Vi får en härlig halvvindsbog tvärs över Messinasundet. En frisk sydvind ger oss stundtals över åtta knop – härlig segling. Norra delen av sundet har trafikseparation. Vi har därför att välja på att korsa antingen innan eller efter denna. Då det var sydgående ström när vi startade valde vi att korsa först. Vi viste också från nedseglingen att det var en hel del bakströmmar på västra sidan som vi ville utnyttja.

Styv bris från syd gav oss sedan läns med god fart upp genom sundet, sällan under sju och stundtals över åtta knop. Ett tag tog vinden i så vi vick reva storseglet. Vi gippar runt Siciliens nordostudde och får sedan en ny härlig halvvindsbog västerut. Så här långt har det gått mycket snabbare än förväntat och vi börjar titta på att segla längre än till Milazzo vi planerat.

Vi bestämmer oss för att segla hela vägen till Cabo d’Orlando och ringer för säkerhets skull och kollar att det finns plats och att de har bemanning hela kvällen om vi skulle bli sena. Dit hade vi egentligen tänkt segla nästa dag men då är prognosen svaga och växlande vindar. Det känns inte så lockande att köra motor en hel dag. Så vi rundar Cabo Milazzo och seglar på, även om det betyder att vi kommer att komma fram när det blivit mörkt. Det blir ju mörkt så tidigt nu när det är höst. Redan vid sju är det dags att tända lanternorna.

Vi kan konstatera att de prognoser som spådde regn mest hela dagen har haft fel. Vi har inte fått en droppe på oss och solsken nu och då under dagen. Kvällen blir fin med uppklarnande och god sikt. Vi ser alla de Lipaeriska öarna norr om oss när vi seglar längs kusten. Vi kommer in i Marina Cabo d’Orlando vid åttatiden efter en härlig dag på havet med fin segling för en gångs skull. Vi har bara kört sista timmen, som vanligt dog vinden ut i solnedgången. Att vi kom in under höga berg bidrog säkert också.

I dag har det varit en lugn dag med tvätt och lite administration. På eftermiddagen tar vi en cykeltur (gratis att låna i marinan) längs kusten till själva staden. Det tar ett tag innan vi hittar fram till centrum men där är det liv och rörelse denna lördagseftermiddag. Vi kommer lagom hem till det blir mörkt och en trevlig och ganska lång kväll tillbringas sedan hos Merete och Per-Olav på norska Marecat tillsamman med deras belgiska båtgrannar Lieve och Luc.