Reggio Calabria

I går regnade det, det var som om hela himlen öppnade sig. Vi fick en liten stund med uppehåll vid elvatiden och då smet vi iland till favoritfiket. Strax efter det att vi var tillbaka på båten satte det igång igen. Inte förrän framåt sex blev det bättre igen. Vi tittar i väderprognoserna och de spår mer eller mindre kontinuerligt regn i ett dygn till.

Men, strax innan solnedgången var himlen blå och sedan var det uppehåll hela natten. Vi vaknar till en solig morgon och funderar på vad som hände. Vi kanske skulle segla tänker vi och kollar prognoser. Vi tittat på minst fyra olika och ser allt från västliga till ostliga vindar och allt från uppehåll till en hel del regn. Så vi tittar ut i stället och det ser bra ut.

Vi tankar diesel, det går åt en hel del i dessa vindfattiga vatten, och lämnar sedan Riposto vid tiotiden. Kraftig dyning och en mycket svag västan möter oss när vi kommer ut. Det blir motorgång med storseglet uppe för att stötta lite. Vi passar på att göra vatten och funderar på vart vi ska gå.

Det kommer en regnskur vid middagstid och med den vind. Äntligen kan vi segla med bra fart – i tio minuter. Sedan upphör först regnet och strax därefter skralnar vinden igen. Tillbaka till svaga vindar, nu från ost, kör vi vidare norrut.

Havet är fullt av skräp. En del har nog runnit ut med floder och bäckar efter regnet men vi ser också skrämmande mycket plast. Någon har förmodligen tappat en däckslast med 4*4” för de dyker upp med oregelbundna mellanrum. Oftast ser vi dem och kan styra undan men vi missar en som vi kör rakt på. Hoppas det inte var spik i, vi får simma och kolla nästa gång vi ankrar.

På eftermiddagen får vi lite vind och kan segla några timmar. Det börjar se mörkt ut på himmelen när vi kommer upp i Messinasundet så vi bestämmer oss att gå in till Reggio Calabria då nästa hamn ligger en bra bit norrut. Inne i hamnen möts vi av två olika marinakillar som försöker locka in oss. Vi får att bra pris från marinan längst söderut, €25 för en natt, och slår till. Det känns också bäst att ligga i det hörnet då en del prognoser pratat om friska sydvindar i samband med regnskurar.

Helt OK marina i en lite stökig stad med färjetrafik och lite skvalp. Inget ställe man ligger länge på men ett praktiskt stopp längs en sträcka med få hamnar. Vi ligger bredvid en engelsk båt på väg söderut. Då vi senare på kvällen utbyter erfarenheter över ett glas vin kommer en kraftig regnskur med friska sydostvindar, upp till 20 M/s. Det varar inte så länge men båtarna far omkring ordentligt och vi stöter i pontonen med aktern innan vi får sträckt upp mooringlinan i fören. Vinden vrider sedan hela kompassen runt medan den sakta avtar.