Sightseeing

I dag har vi hyrt bil för att se oss om lite på Sicilien. Vid niotiden lämnar vi hamnen och kör västerut mot Palermo, ca 15 mil bort. Vi tar av upp i bergen vid Palermo och besöker katedralen i Monreale. Den byggdes i slutet av 1100 talet och anses vara ett fint exempel på normandisk stil. Katedralen har fantastiska mosaiker och man uppskattar att ca 2 200 kg bladguld gått åt till mosaiker och dekorationer.

Alltid lika gott med en fika på torget.

VI hade egentligen tänkt titta på Palermo också men storstad känns inte så lockande. I stället kör vi österut via lite omvägar till, Cefalù där stannar vi för att titta på den fina gamla staden. Ett go-cart race pågår under dagen och ibland hör vi de ilskna små motorerna fara runt som arga bin. Cefalù gamla stad är känd sedan 400 år f Kr. Den har en välbevarad stadskärna med ett rutnät av smala gator och gränder nedanför den berömda normandiska katedralen, påbörjad redan 1131.

Turen avslutas med en riktig höjdare. Vi kör upp till San Mauro Castelverde som ligger på toppen av ett berg, ca 1 000 m ö h. En slingrad väg, visserligen ganska bred men i uselt skick, tar oss sakta uppåt. På vägen passerar vi nedanför Castelbuono, en annan bergsstad som vi sett på väg mot Palermo på morgonen. Det var dit vi hade tänkt oss men så blev det inte.

Väl uppe i San Mauro Castelverde parkerar vi bilen vid torget och tar oss en promenad upp genom gränder och prång. Milsvid utsikt över nejden åt alla håll när vi kan titta ut mellan husen. Inga rimliga alternativ till vägar så vi får köra samma väg ned som vi kom upp.

Fortsätter sedan kustvägen tillbaka. Hittar en bra butik så vi kan proviantera. Nöjda med dagen är vi tillbaka vid båten vid åttatiden, då är det kolsvart.