Etna mm

I tisdags kväll fick vi besök av Sara och Daniel som ska vara här nere ett par veckor. Dels hos oss och dels på egna äventyr. Efter att ha kommit till ro och tittat lite på Riposto i går, bokade vi en bil för i dag.

Man kan säga att vi har både tur och otur med vädret. En tropisk storm håller på att bildas öster om oss och i vissa prognoser kommer den hit med kulingvindar, hög sjö och regn under fredagen. Inte det bästa för att segla med gäster så vi räknar med att ligga kvar tills vinden skralnat och sjön lagt sig framåt söndag. Sara och Daniel tar under tiden en utflykt på egen hand med tåg mot Palermo tidigt i morgon.

Just i dag har det blåst en frisk nordan och för en gångs skull har vi haft en dag med klart väder = tur. Inte ett moln runt Etna när vi tittar mot toppen under frukosten. Vid elvatiden klämmer vi in oss i vår lilla Ford Ka och kör upp längs berget. Fika på vägen. Det är kul med dessa fina små fik som man hittar lite här och trotts att byarna ser väldigt slitna och nedgångna ut.

Vägen fortsätter uppåt, uppåt, uppåt… Till slut är vi uppe bland lavafälten och på ca 1 900 möh ser vi liftstationen och en stor och välfylld parkering. Det var inte bara vi som tyckte det var en bra dag att åka hit. Med en enklare lunch i ryggsäcken tar vi en promenad uppåt. Det är soligt men ganska kallt i vinden, nästan så man längtar efter mössa och vantar.

Vi vandrar upp till en liten sidokrater, ca 100 meters stigning och går sedan runt denna. Hade tänkt fika på toppen men det blåser kallt så vi går ned en bit och hittar en plats med lite lä. Åter i bilen kör vi en annan väg nedför berget som tar oss genom några byar längs kanten av naturskyddsområdet kring vulkanen och norrut till vindistriktet Etna.

Vi besöker familjens Scilios vingård i Galfina dalen. Där träffar vi frun i huset som är från Malta som guidar oss runt gården på drottningens tydliga engelska. De producerar närmare 100 000 flaskor om året av sina ekologiska viner. Vi får en trevlig tur och får se vingårdar och vinframställning och bjuds vindruvor i klasar att smaka. Sedan blir det provning och lite handlat. Riktigt bra viner men prissatta därefter.

Sista turen för dagen går till gamla fina staden Taormina som vi seglade förbi härförleden. Fin stad med fantastisk utsikt över Messinasundet men väldigt turistiskt. Som på så många andra ställen har staden en brokig historia:

Den var ursprungligen en sikelisk bosättning som erövrades av kartagerna 396 f.Kr. Den tillföll Rom 212 f.Kr och fick då det latinska namnet Tauromenium. Från antiken finns välbevarade lämningar av bl a en teater som till stor besvikelse var stängd när vi kom dit. Staden blev så småningom biskopssäte men intogs 902 av saracener, som döpte om staden till Almoezia och styrde den till år 1079. Efter detta följde en period av tyskt styre på Sicilien. Sedan följde aragoniskt och spanskt styre som varade fram till 1713 då styret gick över till Savojen, sedan Österrike och sedan Spanien igen fram till 3 augusti 1860 då staden intogs av Italien.

Väl tillbaka i hamnen blev det en jättegod pizzza – på puben.