Granada

I dag är det precis ett år sedan vi lämnade Ljungskile. Vi firar årsdagen med att slappa ombord medan vi ligger inblåsta i Almerimar. En frisk ostan med kulingbyar viner i riggen och båten gungar och rycker i sina förtöjningar. För ett år sedan var det mulet och kallt. Nu skiner solen och vi har dryga 20 grader i luften.

Vi kom tillbaka i går efter vår tredagarts utflykt till Sierra Nevada och Granada tillsammans med Judith och Alistair. Granada var en fantastiskt trevlig och vacker stad, åk dit! Men, boka besöket på Alhambra några månader i förväg om ni vill se allt. Vi fick nöja oss med det som var gratis och det var inte dåligt men vi missade de riktigt fina delarna.

Vi hade fått tag i ett bra lägenhetshotell mitt i gamla stan. Där övernattade vi två nätter. Från hotellet kunde vi enkelt promenera till mycket sevärt. Första dagen gick vi runt i stan, tittade på katedral och fina gamla hus. Sedan gick vi upp längs den lilla floden Dorro och vidare till Albayzin kullen. Därifrån har man fin utsikt över Alhambra med de snöklädda bergen i bakgrunden. Sikten var så bra så att vi kunde se flera av de pister vi åkt i dagen innan.

Albayzin är de gamla muslimska kvarteren och gatorna är smala och ringlande. Området har fortfarande starka influenser från arabvärlden och de nedre delarna är fyllda av små butiker och restauranger. Här doftar det starkt av spännande kryddor och mat.

I går var vi på Alhambra. Vi tog bussen upp och vandrade sedan runt bland gammal sten och i några riktigt intressanta museer. Efter en tidig lunch på ett av hotellen inne i Alhambra (det finns två, ett dyrt och ett svindyrt) gick vi sedan sakta ned mot stan och bilen. På hemvägen hem till båten passade vi på att stanna vid några större butiker och fick handlat en hel del vi behövde som normalt inte finns inom cykelavstånd.