Rochefort

Vi lämnade La Rochell i går efter lunch. Ganska lågt vatten, ca en timme efter lågvatten, men det gick bra att komma ut. Våra trevliga båtgrannar gav oss ”receptet” på hur man seglar till Rochefort om man gör 5 knop. Lämna La Rochelle 1 timme efter lågvatten. Räkna sedan med ganska stark medström i floden. Det tar ca 2 timmar från angöringsbojarna, 1 timme från Port Neuf och 20 min från bron. Hamnen öppnar strax efter HW La Rochelle och är öppen ca en timme. Titta bakåt, det går en hel del ganska snabb kommersiell trafik i floden.

Vi seglade lite fortare än fem knop så vi stannade för bad och eftermiddagsfika innanför Ile dÁix innan vi började länsa inåt. Trevlig vindlande flod så det blev till att gippa flera gånger.

Utanför hamnen låg sex andra båtar i floden och minst lika många till vid väntebryggan. Alla fick så småningom en platts anvisad inne i hamnen och när ljuset vid inloppet blev grönt tycktes alla försöka komma in samtidigt. Vi höll oss diskret på avstånd och kom in bland de sista. vi hade fått en bra plats långt in.

Rochefort byggdes på mitten av 1600-talet som flottbas. Stora fina gamla anläggningar och en kopia på örlogsskepp finns att bese. Många fina gamla hus i staden. I övrigt känns det mindre turistiskt med rimligare priser än vi upplevt på senare tid.