Tvärs över IJsselmeer

När slussvaktaren börjar jobba vid nio går vi genom sista bron och ut genom slussen. Det blir en sträckbog tvärs över innanhavet mellan de två stora dammarna. Ca 15 sjömil i mulet och regnskurar. Vi hade kanske egentligen tänkt gå längre men det kändes skönt att vid tvåtiden förtöja i Enkhuizen. En fin gammal stad som flera rekommenderat oss att besöka.

Uppehåll och ganska varm när vi förtöjt. Det doftar gott från kajen och vi går upp och beställer var sin spätta till lunch. Sedan en regnskur och sedan lite sol igen. Då passar vi på att gå en promenad på stan. Mot slutet lokalbryggd öl. En spännande upplevelse där bottensatsen från flaskan hälldes i snapsglas att drickas innan ölen för att förhöja smaken. Och smakrikt blev det.

Vi satt och tittade ut över det gamla tornet som på 1600-talet var en del av stadsmuren.

Många fina hus och väldigt många traditionella skutor i olika storlek.