Tuff segling i dag

I dag har det blåst. Fin medvind men kanske lite mer än vad man önskar sig. Vi lämnade bryggan vid halv sju. Redan då hade det börjat blåsa lite men vi kom ut fint trots vind snett förifrån. När vi sedan rullade ut utanför hamnen var det dags för rev både i stor och försegel. Sedan blev det åka av!

Inte förrän vi kom i lä av Samsö vid niotiden lugnade sig sjön så att det kändes bra att äta frukost. Man vill ju kunna ställa ifrån sig kaffekoppen och skala äggen utan att de välter eller far överbord. Då hade vi seglat över 20 sjömil på knappt tre timmar och var rejält hungriga.

Sedan fortsatte det med god fart söderut. Efter Samsö blev det plattläns en stund med spirad revad fock. Då noterades dagens toppfart, 10,2 knop genom vattnet i en surf. Det blåste kuling med vindstyrkor runt 15 m/s större delen av dagen och det drev på ganska bra.

När vi närmade oss Lilla Bält hade sjön vuxit till 2-3 meter höga vågor. Ganska slingrig slör och inte helt enkelt att väja för mötande fraktfartyg men allt gick bra. Och fort gick det. Runt 8 knop genom vattnet men motström på drygt en knop drog ned farten. Solen sken och vi hade det bra även om det var lite kyligt i vinden.

Värre blev det närmare Lilla Bält. Här smalnade det av och sjön växte. Till det kom en motström på 3-4 knop enligt våra instrument. Tillsammans skapade detta en veritabel berg och dalbana med 5-6 meter höga ganska branta vågor. Håkan fick handstyra oss igenom för att balansera båten på rätt kurs. Efter en halvtimme var vi igenom. Vi hade klarat oss undan med en halv broatchning och två brytande vågor i sittbrunnen (som träffade Eva).

Väl inne i Bältet blev det sjölä och lite mer växlande vind. Fortfarande 3-4 knop emot men mestadels vind så att vi kunde segla det dubbla och ändå ta oss fram med hyfsad fart över grund. Intressant blev det när vi skulle under järnvägsbron. Den har rejäla murade pelare och bakom en av dessa blev det lite lä. Vi gjorde bara fyra knop och när vi såg oss omkring stod vi helt still i förhållande till pelaren som det strömmade rejält kring. Vi kom inte loss utan fick starta motorn så att vi kom ut i fri vind och kunde segla igen.

Efter att ha passerat smalaste delen av Bältet började vi leta natthamn. Bojar som fanns i boken och på sjökortet fanns inte i verkligheten. I ankringsviken som skulle vara skyddad för vindar kring ost blåste det mer än på havet. Efter en timmes irrande gick vi in i Middelfarts marina i Fänö sund. Här ligger vi bra vid en ganska dålig brygga. Men i natt blåser det ut från bryggan så det blir nog inga problem.

När vi ska summera dagen blir vi lite konfunderade. Enligt våra ruttplanerare har vi seglat ca 68 nm medan vi loggat 84, även på plottern. Normalt brukar det vara ungefär det samma. Efter en stunds funderande kommer vi fram till att även plotterns dygnsräkneverk räknar distans genom vattnet. Skillnaden måste bero på all motström vi haft. Vi har alltså snittat 7,3 genom vattnet men bara 5,9 över grund – deprimerande. Men härlig och spännande segling var det och Sally skötte sig exemplariskt.

En reaktion på ”Tuff segling i dag”

  1. Vilka strapatser ni får vara med om. Hoppas ni sov gott den natten ?

Kommentarer är stängda.