Sally seglar norrut igen

Efter frukost i morse gick vi över till Gibraltar och fyllde vår dieseltank. Nu har vi så vi klarar motorgång i flera dygn. Väderprognoserna spår lätta och växlande vindar i början längs Portugals kust så vi kan behöva köra en hel del om det inte går att segla.

Just nu kör vi ut ur Gibraltarviken ned mot sundet. Ungefär klockan 12 börjar medströmmen som vi sedan kommer att ha med oss i minst sex timmar, kanske längre utanför sundet. Vi kommer att ha vinden i näsan hela vägen i sundet så vi har valt att köra. Efter Tarrifa ska segla västnordväst ut till Cabo de Saao Vincente, Portugals och kontinentens sydvästra udde. Dit är det ca 175 sjömil.

Väderprognosen säger vindar mellan väst och nord det kommande dygnet. Kanske inte det bästa vi kunde önska oss eftersom vår kurs är västnordvästlig. Vi räknar med att kunna slå lite på vindskiftena när vi kommit ut en bit och på så sätt vinna väg. Men någonsnabb segling blir det inte. Vi gläder oss åt en växande måne som kommer att vara med oss och lysa upp nätterna längre och längre för var dag, eller snarare natt.

Målet är att gå till Muros på Galisiens västkust, strax nedanför Kap Finisterre. Där finns en bra marina och förhoppningsvis en ny MUX. Vi räknar med att det kommer att ta drygt fem dygn att segla de 555 sjömilen. Muros är en bra utgångspunkt för att sedan direkt korsa Biscaya. Dels sparar man omvägen österut till La Coruña (som är den traditionella utgångspunkten), dels har man ett startläge längre västerut i de förhärskande västvindarna. Men vi kan komma att välja att först gå till La Coruña, omvägen blir inte lika lång om vi sedan väljer att gå mot Brest och överfarten en natt kortare.

En reaktion på ”Sally seglar norrut igen”

  1. Nu önskar vi av hela vårt hjärta att allt ordnar sig med att ni får de reservdelar ni har beställt och att vädergudarna är på er sida?⛵️❤️

Kommentarer är stängda.