Cabo de Saao Vicente

Nu rundar vi sydvästudden på Portugal (klicka här) och sätter kurs mot Europeiska kontinentens västligaste udde. Hit har vi seglat lite nord om väst, nu ska vi segla lite väst om nord. Vinden blåser just nu därifrån så vi får räkna med fortsatt kryss.

Allt är väl ombord men vi börjar tröttna på att det hela tiden kränger. I början och stundtals i går också, har vi haft en hel del sjö som inte gör det lättare att laga mat eller sova. Men det går bra, vi får lagat mat 1-2 gånger om dagen och sover i stort sett det vi behöver fast det blir fördelat på 2-3 sovpass.

Vi har nu seglat i två dygn med fint väder. Solsken på dagarna och halvmåne som lyser upp nästan hela natten. Här blir det mörkt vid tiotiden (Svensk och Spansk tid) och det ljusnar vid sjutiden.

Vi körde mot vinden ut ur Gibraltar sund. Nu, efter att ha gått där tre gånger på kort tid, börjar vi förstå hur tidvattnet fungerar. Västgående tidvatten betyder egentligen mindre östgående ström, vi har haft mellan en knop motström och ingen ström. Östgående tidvatten betyder mycket östgående ström, vi hade mellan tre och fyra knop medström.

Son tidigare; röd linje är vår segling in i Medelhavet, blå hemseglingen. Här prickad blå för första försöket från Gibraltar.
Det är märkligt hur det kan bli när vinden vrider. Hela ”badkaret” från gula bojen till fram till trafikseparationssonen vi udden är en enda lång kryssbog .

Väl ute ur sundet vid Tarrifa börjar den kryss som fortfarande pågår. Fösta dygnet med en hel del motström som grädde på moset. Vi har kört motor i ca 8 timmar när det varit för svaga vindar. Under dagen i går kunde vi sträcka med lite slack i seglen i nordlig vind. Men större delen har vi legat på kryssben. Vi har försökt gå mot förväntade vindskiften och det har funkat ganska bra. De första två dygnen har vi gått 238 sjömil genom vattnet, 218 över grund och vi har med detta lyckats ta oss 188 sjömil närmare Muros som nu är ca 365 sjömil bort.

Som vanligt när vi ger oss ut på havet så kan det vara svårt att se våra positioner. Bli inte oroliga om ni inte kan följa oss på t ex Marinetrafic hela tiden. Vi kommer att dyka upp när vi närmar oss en kust. Bli inte heller oroliga om ni får vänta en dag eller två med uppdateringar på denna blogg. Det kan ibland vara väldigt svårt att få bra internet även om man är nära kusten.

Telefonappen för Veselfinder tycks vara bättre på att uppdatera våra positioner just nu, testa gärna.

En reaktion på ”Cabo de Saao Vicente”

  1. Kul att läsa. Ett hett tips är att ladda hem Vesselfinder Free appen. Den har betydligt bättre täckning än Marine Traffic. Vi har kunnat följa er hela vägen med VF, medan på MT är ni kvar strax väster om Tarifa. Stor kram på er och safe sailing!

Kommentarer är stängda.