Karantän dag 36

Vi förstår inte riktigt vart dagarna försvinner. Det känns inte som om det var mer än fem veckor sedan vi kom hit men så är det. Det tar vi som ett tecken på att det trotts tristessen går ganska bra att sitta i karantän. Och tur är kanske det för som vädret ser ut närmaste dagarna lär vi bli kvar ett tag till. Vi har nu batalat fram till torsdag. Så får vi se om det möjligen går att komma iväg då.

Storhandling med cykel, två fulla stora pakethållarväskor + extra last.

Vi har handlat det mesta vi behöver i form av torrvaror och konserver. Det blev ytterligare en tur men fullastad cykel i veckan som gick. Och sedan lite till dagen därpå när vi köpte färskvaror för den närmaste tiden. Det har gått rykten om att man inte skulle få cykla men så verkar inte vara fallet. Vi har inte hört något om förbud i de mer officiella kanalerna och vi ser flera andra som cyklar, så nu gör vi också det.

I förgår tog vi båten till bränslebryggan för att fylla dieseltanken plus två 20 liters reservdunkar. Macken är i princip öppen men man måste boka tid, det är inte många båtar per vecka som tankar nu när all nöjessegling är förbjuden. Nu har vi drygt 200 liter diesel ombord som vi kan köra slut på innan vi behöver snåla. Sedan har vi 20 – 40 liter till (beroende på hur lugnt vädret är) som vi får hushålla med för att sedan garanterat ha bränsle kvar för några sista timmars körning eller laddning innan vi kommer i hamn.

Dis och bleke vill vi helst inte ha när vi ska segla.
På testdag förutspås västlig kuling, det vill vi heller inta ha.

Våra 200 liter räcker till ca 500 sjömil för motor i lugnt väder vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av sträckan hem, eller två tredjedelar av sträckan till La Coruna. Portugals kust kan bli svår och kräva mycket motorgång i bleke och i värsta fall dimma. Vi har då en möjlighet att stanna i La Coruna och tanka. Naturlitvis kommer vi också att tanka fullt om vi går in där av andra skäl. Det finns (förhoppningsvis) även vissa möjligheter att tanka redan i Portugal om vi kört slut i tanken tidigare.