Schoinoussa

I går lämnade vi Paros efter att ha legat för ankar i viken en natt. Vi har på senare tid haft problem med vibrationer och dålig kraft när vi kört med motor. Vi har misstänkt att propellern inte funkar som den ska. För andra gången var Håkan nere för att rensa rent från beväxning och för att försöka förstå vad felet kunde vara. Vad vi kan se så kuggar inte bladen i som de ska med resultat att de inte fälls ut symetriskt.

Efter att provkört ytterligare och pratat med förståndiga mäniskor har vi kommit fram till att propellern är så sliten att den inte längre funkar som den ska. Även om vi ibland lyckas få den att fälla ut på rätt sätt kan vi inte längre lita på den. Vi har nu skickat iväg lite olika förfrågningar om ny propeller och börjat titta på var vi skulle kunna lyfta båten för att byta. Tills vidare får vi köra försiktigt när vi behöver och segla så mycket som möjlig.

Seglingen från Paros blev omväxlande med väldigt lite vind i början och slutet och dessemellan en fin slör nedför sundet mellan Paros och Naxos. Vi upplever för första gången i år sommarvärme under gång och kan segla i shorts och T-tröja. Vi ankrar för natten i ”färjeviken” på den lilla ön Schoinoussa. Väldigt lugnt och fridfullt, tills färjan kommer in och fyller hela viken vid halv åtta på morgonen.

Vi lämnar strax efter färjan och seglar österut i svaga nordostvindar på ett mycket lugnt hav. Här bland Småkykladerna är det nästan skärgårdsseglen. Väldigt trevligt och öarna är vackra – om än väldigt torra.

Högsommarvärme och 2-3 m/s. Tur att vi bara ska segla 20 sjömil då det inte går särskilt fort i dag. Vi förtöjer vid kaj i Katapola, huvudorten på Amorgos på eftermiddagen och får uppleva en fin solnedgång.