Egeiska havet

Efter en tidig middag lämnar vi Porto Káyio halv tre. Väl ute i viken rullar vi ut seglen och länsar sedan österut med spirad fock. Vi gör god fart i den ganska friska vinden. Det är mycket fartygstrafik som ska runda Maleas, Peloponnesos beryktade sydostudde. Det gäller att hålla utkik. Här finns inga formella fartygsleder så vi kan följa trafiken.

Strax efter nio har vi gippat runt udden och kan styra ostnordost för barbords halsar på Egeiska havet. Halvmånen lyser från klar himmel och ger tillräckligt ljus på däck när focken ska spiras på nya bogen. Vinden varierar mellan 7 och 12 m/s så vi får variera storleken på seglen lite grann. Sally gör god fart men slingrar och rullar en hel del i den ganska grova sjön så det är inte helt lätt för frivakten att sova.

Sally som andra båt i bild, Joyette längs med pontonbryggan.

När gryningen kommer har vi nått fram till Milos och kan segla in i den stora naturliga hamnen. Vi förtöjer i Adámas på Grekiskt vis med ankare och aktern till kajen i frisk sidvind och känner oss stolta. Sedan somnar vi gott. Vi har seglat drygt 100 sjömil på 16 timmar, ovanligt fort i dessa vatten. Sedan Gaeta har vi nu seglat 870 sjömil. Nu ska vi dra ned lite på tempot och njuta av övärlden.

Medan vi sover kommer Joyette med Ylva och Mats ombord. Dem har vi inte sett sedan våra äventyr på Mallorca (klicka här för länk). Det blir ett kärt återseende över några öl på kajen medan vi planerar vår vistelse på ön. Joyette är på hemväg och seglar om några dagar västerut medan vi går österut. Det känns riktigt roligt att vi fick till detta möte. ;