Port Sóller

Regnet som kom på söndag natt var rött av sand från Sahara så det blev till att spola, tvätta och torka när solen var tillbaka och vädret återgick till det normala. Nu har vi snart legat tre veckor här i Sóller. Tiden går fort när man har roligt. Vi har haft trevligt sällskap av Ewa och Anders på Unisax, Kerstin och Thomas på Talmina, Ylva och Mats på Joyette och Janecke och Arve på Olivia som alla legat i viken kortare eller längre tid.

Här i området finns fina små vägar och vandringsleder bland bergen. Vi gick ut lite mjukt och tog cyklarna till Fornalutx tillsammans med Unisax. Uppe i Sóller såg vi skyltar om vandringsled och på kartan såg det ur som väg. Det var det också – en bit. Sedan blev det till att leda och bitvis bära cyklarna uppföt gamla åsnevägar. Men vackert var det med oliv- och citruslundar, blomande jakarandaträd och utsikt över bergen.

När vi närmade oss Fornalutx, ca 150 möh, så kom vägen tillbaka och vi kunde ta oss in i den fina gamla byn och få en välförtjänt öl i skuggan på torget. Byn klättrar längs sluttningen och många ”gator” är trappor. Efter en promenad upp och ned för sluttningen några gånger smakar det bra med tappas på torget. Hemfärden går som en dans, vi rullar på landsvägen som går ned till hamnen.

Nästa tur blir en längre vandring bland olivlundarna väster om Sóller. Vi går via fyren i hamninloppet. Härifrån kan vi se Sally som en liten vit prick långt till höger i bild. Sedan går vi vidare upp till ca 250 möh innan vi vänder nedåt igen. Farcinerande terrasserade odlingar med många och gamla fina olivlundar. Trevligt sällskap av Ewa och Anders och några stopp längs vägen gör att vi inte är hemma förrän till kvällen.

Ylva och Mats hakar på turen längs gamla smugglartigar österut längs kusten. Vi är således sex svenskar som gärna vill gå en rundtur. Vi ser på kartan att det går en liten väg så vi frågar en äldre man om man kan gå där trotts att grinden är stängd. Han grymtar något oförståeligt och pekar. Det tolkar vi som ett ja.

Vägen bär i serpentiner uppåt bergssluttningen. Den är bitvis rasad och på några ställen ligger det träd tvärs över men vi kämpar på. Grindarna vi passerar blir flera och kraftigare tills vi kommer upp på en liten platå. Där betar getter och en åsna och några ilskna, men lyckligtvis bundna, hundar skäller på oss så vi skyndar vidare.

 Då kommer den stora utmaningen i form av taggtråd och en kraftig hög grind. Väl över ser vi ett antal varnings- och förbusskyltar – grymtandet kanske var ett nej? Nu är vi i alla fall tillbaka i mer civilisare trakter och ganska snart nere på den väg vi gick ut på så vi fick vår rundtur – och en hel del äventyr på köpet.

 I tisdags lämnar Unisax som sista vän-båt och efter tre avskedskvällar (det är inte alltid vädret blir som man tänkt sig…) och vi är ensamma kvar. Efter en tur i land med dingen tycker vi det är ovanligt lite båtar i viken. Vet de något vi inte vet? Vi kollar ett antal olika vädersiter och kommer fram till att det kan bli frisk nordlig vind (rakt in i viken) och växande sjö under natten. Nu har vi sedan långt tidigare bokat torsdag tom måndag i hamnen då Håkan ska flyga hem några dagar.

 Kan vi gå in tidigare? Vi frågar snällt och får komma in. Vi förstår senare att det egentligen är fullbokat men vi får ligga kvar om vi stannar ombord. Det löser sig, alla kommer inte när väderutsikterna inte är så bra, och vi kan ligga kvar tills måndag. Skönt att sitta fast i en brygga som är lite mer skyddad än ankarplatsen, men även här gungar det när dyningen rullar in på natten.

 På onsdag tar vi en promenad upp från hamnen, genom apelsinlundar och över kular. Det blir en ny, lite längre väg till Sóller där vi stannar till på lokala krogen för ett glas innan vi kollar på stan lite, fikar och sedan går tillbaka en ny liten omväg med fin utsikt över dalen. Turen skulle ta en timme men med fika och lite omvägar (vi gick bara fel en gång) tog det oss tre. Turen avslutas med en god öl och lite ”patatas bravas” nere i viken innan vi går tillbaka till vår lite gungiga båt.

 I torsdags hyrde vi bil och handlade massa tunga saker. Bland annat besöktes IKEA i Palma där midsommarsill och kaviar inhandlades tillsammans med en hel del annat som vi inte viste vi behövde.

 På fredag morgon kör Eva Håkan till flyget. Han ska på barndop på lördag. På söndag kommer Håkan tillbaka och vi börjar känna oss redo att lämna men vi förhandlar först fram en dag till i hamnen för att kunna jobba med toasystemet med tillgång till el och vatten. Efter att ha handlat färskmat och kört en tvättmaskin på tisdag förmiddag går vi ut i viken och ankrar. I morgon bär det av österut.