Zakynthos

Vi lämnar Italien sakta kryssandes i lättnordostvind och strålande sol. Efter ett dag dör vinden och vi börjar köra. Så småningom kommer en lätt nordvind och vi plockar fram Code 0 för att kunna segla. Men, när seglet väl är på plats så blåser det betydligt mer så det får stå kvar inrullat och oanvänt.

Under kvällen friskar vinden till nära kulingstyrka och sjön blir hög och otrevlig. Vi seglar halvvind och har revat mer än vad vi brukar för att inte gå för fort i den oregelbundna sjön. Med två rev i storen och två i focken så seglar vi i knappt 6 knop. Ganska torrt men obehagliga rörelser i båten. Det blir inte den bästa natt vi har haft på havet.

Gårdagen blev lite bättre. Inte riktigt lika mycket vind, mer regelbunden och långsamt avtagande sjö och strålande solsken. Vinden varierar en del i styrka och vi modulerar med olika mycket inrullat i focken. Några kortare stunder använder vi Code 0 för att hålla farten och i en knapp halvtimme måste vi motorsegla. Hela tiden med ett rull i storen för att klara perioder med friskare vindar.

Vi har ett tag en liter fripassagerare. En svala på väg norrut vilar sig en stund hos oss. Under resan har vi flera gånger besök av delfiner i olika stora grupper som leker runt fören ett tag. Det är alltid lika fascinerande att se dessa vänliga och vackra vattenekvilibrister. I solnedgången blir vi upphunna av den första och enda fritidsbåt vi ser på hela överfarten.

Andra natten blir betydligt lugnare och vi sover gott på våra frivakter. Fram på småtimmarna lättar vinde ytterligare och vi seglar i behaglig fart med hela storseglet och Code 0 mot fyren på Zakynthos nordudde.


Strax efter gryningen dör vinden ut helt och vi kör längs öns ostsida. Här är det smult hav och vacker kust. Vid halv tolv lokal tid ligger vi med ankare i fören och aktern mot stadskajen. Vi får hjälp att förtöja av en kille som pratar bra engelska. Han visar sig vara båt agent och kan hjälpa oss med det mesta. Vi slingrar oss lite och då säger han omedelbart att naturligtvis kan ni fixa det själva men om ni skulle vilja ha hjälp så ring mig. Trevligt, och inte kostar det något att ligga här heller.

Vi hade flera olika alternativa rutter att välja mellan och tog närmaste vägen österut (röd linje) Vi seglade nästan 270 sjömil på 52 timmar. Under tiden fick vi sommartid (+ 1 timme) och sedan Grekisk tid (+ 1 timme) och helt plötsligt är det ljust ute till efter åtta på kvällen.