Zakynthos

Gårdagen gav en intressant inblick i grekisk administration. För att segla i grekiska vatten måste man ha ett tillstånd/papper som kallas DEKPA. Det kostar 50 Euro och man får det hos hamnpolisen. Alltså går vi till hamnpolisen, som har sitt kontor i andra ändan av hamnen, drygt en kilometer bort. Jodå, vi kan få ett DEKPA, men först måste vi betala. För att kunna betala måste vi gå till ett administrationskontor och lämna massa uppgifter, t ex far och mors namn. Sedan får vi ett papper att ta med till banken. Banken ligger nära båten och där är det kö, ca 50 före oss men vi är beväpnade med tålamod och efter en knapp halvtimme kan vi betala våra 50 Eur + 1,50 i avgift till banken.

Nu har vi klarat allt som stänger tidigt. ViI har dessutom fått oss en längre promenad så nu är det hög tid för lunch. Stärkta kan vi sedan gå hela vägen längs hamnen till polisen igen. Så börjar en ingående granskning av våra papper. Det är massa olika uppgifter som ska styrkas. Och hur kommer det sig att Eva har olika efternamn i olika dokument? Sedan ska DEPKAN stämplas, det kostar 15 Euro i avgift men den kan vi som tur är betala till Polisen. Till slut är vi klara och kan gå hela vägen tillbaka till båten. Hela proceduren har, inklusive lunch tagit ca 4 timmar och 50 Euro har blivit 66,50.

I dag sov vi ovanligt länge och åt sedan frukost i lugn och ro. Efter förmiddagsfikat satt Eva och titta upp på kullen ovanför staden. Där skulle finnas en utskitsplats så vi bestämde oss för att gå upp efter lunch.

Med lite tur hittade vi bilfria små vägar och trappor upp till det gamla Venetianska kastellet på kullen. Tyvärr var det inte öppet men vi kunde vandra en fin skogsväg nedanför murarna. Bäst utsikt var det vid kyrkan.