Reggio di Calabria

I dag vaknade vi till solsken! Vi lämnar hamnen strax före sju och möts av en styv bris från norr. Vi får en något guppig men snabb och torr halvvind västerut till Capo Vaticano. Sedan faller vi av, gippar och länsar sedan med spirad fock söderut.

Vi går för tredje gången mellan Karybdis och Skylla i norra inloppet till Messinasundet. Detta sund, som fruktades så av antikens sjöfarare, har inte givit oss några större problem. Nu sägs det att en jordbävning 1783 minskat strömvirvlarna så vi kanske har lättare förhållanden.

De två första gångerna gick vi på Sicilianska sida förbi Karybdis strömvirvlar. I dag har vi gått nedanför Skyllas klippa. Vi såg inget av de sex hemska gapen och ingen av de tolv armarna sträckte sig efter oss – skönt. Värre var det för Odysseus som förlorade sex män till Skylla och senare skeppet med hela besättningen till Karybdis. Endast Odysseus kunde rädda sig till nymfen Kalypsos ö Ogygia (som kan vara Gonso vid Malta). I så fall drev han en bra bit…

För oss gick det i alla fall bra, vi seglade nära land i en smal remsa innanför fartygssonen. Nu ligger vi i Reggio, halvvägs ned i Messinasundet. Det är en av de få, för att inte säga den enda hamnarna i sundet för oss seglare. Tyvärr är den inte så bra. Pontonerna längst in som vi låg vid i höstas är borta. Nu ligger vi i en liten skvalpig bassäng strax innanför hamninloppet. Längst bort i den stora hamnen med järnvägen på ena sidan och färjor som kör fram och tillbaka på den andra. Inte hade de toa eller dusch men 400 kr kunde de med att ta betalt.

På eftermiddagen tar vi en promenad i staden, 2 km från hamnen. Där finns ett fint nationellt museum som berättat mycket om tiden de 6-700 åren före Kristus då södra Italien var en Grekisk provins. Där finns också bronsskulpturer från Rommartiden som bärgats ur havet på 1970-talet från ett skeppsvrak. Två helt fantastiska helfigurer och några ansikten.

Vädret ser lovande ut för i morgon så förmodligen seglar vi tidigt. Där vi ligger nu vill vi inte ligga för länge. Väder och sjö får bestämma vart vi går. Är det lugnt kan vi komma att gå direkt över till Grekland, i så fall hörs och syns vi inte på några dygn. den0 \lsdunh