Syrakusa

Seglingen ned i går blev omväxlande. Vi började strax före sju med motorgång och ser solens förta strålar lysa på Etnas slutningar. Försökte en stund medsträckbog med Code 0 sedan motorgång igen. Nytt försök att segla sträckbog med Code 0, denna gång höll det en dryg timme och stundtals med riktigt bra fart. Sedan motorgång igen innan vinden kom – från syd. Fin kryss sista timmarna ned till Syrakusa dit vi kom vid fyra tiden.

I Syrakusa blåste det rejält med 10 m/s i byarna. Men vi lyckades backa in på en bra plats på insidan av marinans vågbrytande pontonen. Vi fick hjälp av grannbåten, trevliga Österrikare som vi sedan tog ett glas vin med. Vi började laga middag till ungdomarna som skulle komma med tåget vid åtta tiden men efter en stund ringde de och sa att första tåget var försenat och de hade missat sitt byte. De skulle inte komma förrän sent så storkoket avrundades medan korven och potatismoset lagades till.

I morse vaknade vi till en vindstilla och solig morgon. Efter frukost begav vi oss upp i gamla staden. Göteborg ska snart fira 400 års jubileum. Här har man nyss firat 2 750 års jubileum. Redan de gamla grekerna… Faktum är att under antiken tävlade Syrakusa med Aten om vilken som skulle vara den viktigaste staden. Som ständig tvåa gjorde man så småningom uppror, men det är en annan historia.

I katedralen bor Santa Lucia – i form av en silverstaty och eget kapell. Ingången är mellan två pelare från det grekiska tempel som byggdes ca 500 f Kr och som fortfarande utgör en del av katedralens väggar. En imponerande byggnad. Gott kaffe hittade vi på en av gatorna och stor spännande marknad med fisk och grönt fanns också att bese.

Efter lunch på pizza kände vi oss laddade för att segla vidare söderut. Prognosen sa sydväst vridande till väst så det borde funka. När vi seglade ut hade vi nordost och stundtals lagom mycket. Men, när vi skulle runda udden och styra söderut var havet som besatt, eller ”confused” som våra engelska vänner skulle sagt. Kort krabb och mycket oregelbunden sjö gjorde all segling i den lätta vinden omöjlig. Det blev motorgång ett tag innan vi bestämde att det här inte var roligt.

Vi vänder tillbaka till Arkimedes stad Syrakusa och det går faktiskt att segla en stund igen innan vi ankrar i viken. Det, ankra alltså, kan man inte göra hur som helst. Man måste fråga först genom att ropa upp hamnkaptenens kontor som sedan anvisar plats. Vi brukar inte ha problem med fäste men i dag gick det inte på första försöket. Det visar sig när ankaret kommer upp igen att det fastnat med spetsen i ett nät. Efter lite besvär kan vi kroka loss nätet och göra ett nytt försök på annat ställe. Då biter det och vi kan slå oss till ro. Nu blåser sydvästen – upp till 10 m/s i dag igen. Men det går att bada och framåt kvällen lugnar det sig.