Isla di Ponza

Vaknar tidigt och är under gång strax före åtta. Ca 3 knop över ett platt hav. Frukost i sittbrunnen i strålade morgonsol, ca 25 grader varmt. Vattnet var 26 grader i går när vi badade så havet har inte mycket svalka att erbjuda så här års. Efter frukost hissar vi Code 0 för att få lite mer fart i den avtagande nord ostliga landbrisen.

En timme senare blir vi uppropade av en patrullbåt som informerar om att vi är på militärt område och ber oss styra ut från kusten vilket vi naturligtvis gör. Det blir motorsegling då det inte blåser tillräckligt för att länsa. När vi några sjömil längre ut kan lova upp och segla igen möter och dör vinden så det dröjer inte länge innan motorn startas igen.

Ganska mycket motorgång men fram på eftermiddagen kommer en västlig vind och vi kan segla sista biten ned till ön Ponza där vi ankrar för natten i en vik strax utanför huvudorten.