Åsnor

Vi lämnade Algero före frukost i går. Seglade i ungefär en timme i nordlig vind ut ur viken medan vi år frukost. Vi skulle runda imponerande Capo Caccia. Efter udden fick vi svag nordvind så det fick bli morotgång större delen av dagen. Först när vi passerat Fornelli sundet mellan Asinara och fastlandet kunde vi börja segla. Vi kryssade i frisk nordostan upp till Cala Reale på Asinara där vi kunde förtöja i en bra boj nära land.

Asinara stod på listan över ställen vi inte vill missa. Det är en intressant ö utanför Sardiniens nordvästspets. På mitten av 1800-talet flyttade man alla som bodde där och skapade en fängelseö. Fängelset drevs sedan fram till början av 1990-talet och här satt många av Italiens värsta förbrytare. När fängelset lades ned skapades ett naturreservat i stället.

Som på flera andra reservat så får man inte fiska eller ankra. I stället finns ett antal bojar som man kan ligga vid för dyra pengar, de kostar ungefär som en natt vid bryggan i Smögen. Ön är torr och karg med gräs och lite buskar men nästan inga träd. Vi hyrde MTB cyklar och gav oss ut på upptäcktsfärd för att försöka hitta de vilda vita åsnor som ön är känd för. De visade sig vara helt orädda och dök upp lite här och var längs vägen. På ön finns också en marin forskningsstation som specialiserat sig på att rädda sköldpaddor.

Vi cyklar först en bit söderut ned till veterinärstationen där man vårdar åsnor som skadat sig. Strax nedanför vände vi och cyklade sedan hela vägen upp till Cala D’Olivia, den nordligaste viken/byn. En hel del backar och stekande sol gjorde att cykelturen tog på krafterna.

Väl tillbaka på båten var det skönt att ta en lång sim- och snorkeltur i det kristallklara vattnet. Här finns ett rikt liv under vattnet med betydligt fler arter och större fiskar än vad vi är vana vid från andra vikar vi legat i.

Kvällen tillbringades med Cathy och Zvika, ett Australiensiskt par som lånat Amalia för att segla från Italien till Portugal. Vi utbyter tips och erfarenheter om de vatten som ligger framför oss. Det är nu ordentligt varmt så när vi skriver detta sitter vi vid navigationsbordet där vi riggat upp en billig datorfläkt (99 kr på INET) som blåser svalkande i ansiktet