Sevilla

Andra dagen i Rota tog vi bussen till Sevilla. En fantastiskt fin gammal stad. Vi hade turen att hitta Alexia, en riktigt bra guide (alexiaguisevilla@gmail.com) som inte bara visade oss det gamla palatset utan också berättade om stadens historia. Här fanns en blomstrande rik Iberisk stad redan när Fenicierna kom ca 800 fk. Sedan kom Greker, Romare, Visgotter, Morer och senast Kristna. Alla jämnade staden med marken och byggde sin egen ovanpå.

Nästan allt vi i dag kan se i staden är byggt efter det kristna intåget år 1248. Det vi i dat tror är moriska byggnader är oftast inte det utan byggda i den loka stilen ” Mudéjar”. I det gamla palatset Alcázar ser vi många exempel på detta. Där hittar man också återanvända romerska marmorpelare. Till skillnad från många andra delar där inkvisitionens inflytande var starkt har man i vågat använda såväl davisstjärnor som referenser till Allah som man ber välsigna kungen.

Till skillnad från många andra delar av Europa var Sevilla månkulturellt och med skolor för alla under medeltiden. Stadens har genom historien alltid varit rik men den verkliga storhetstid kom när man fick ensamrätt på all handel med de Amerika under trehundra år.

Utöver många fina byggnader finns också många grönområden och fina trädgårdar i centrum. Skönt när solen gassar på.

Från Rota kan man ta snabbfärja till Cádiz. Det var planen för morgondagen men det får bli en annan gång.