Kanaler

När vi vaknade i Dordrecht på morgon i går hörde vi ett märkligt plaskande i hamnen. Det visar sig vara et gäng morgonmotionärer som simmar i kanalerna. Vi lämnar vid första broöppningen klockan nio och går vidare. Efter tre broar, en sluss och knappt 20 sjömil lämnar vi tidvattenområdena för att vid Gouda slussa in på ”riktiga” kanaler.

Inte bra friditidsbåtar i slussarna. Just hör vid Gouda fanns det en sluss för små och en för stora båtar så vi kunde gå in i var sin.

Vi bestämmer oss för att stanna i Gouda även om det bara är lunchtid. Trevligt att återse den gamla fina staden och dess mysiga lilla klubbhamn. Vi provar ostar och köper som vanligt lite för mycket. Vi får den vakuumpackade så att vi kan ha dem i kölsvinet i några månader tills vi ätit ikapp. Till vår stora glädje har den lilla klubben inte stängt sina duschar.

Dagen börjar med en besvikelse. Precis norr om Gouda är det en järnvägsbro som i bästa fall öppnar var annan timme. Vi hade frågat när och fått beskedet att den skulle öppna halv nio. Det blev en tidig avgång men väl framme vid bron får vi veta att 8:30 öppningen gällde bara om det fanns kommersiell trafik och det fanns det inte. Vi blev liggande i två timmar vid en väntebrygga innan vi kunde börja vår färd norrut.

Vi passerar många fina små samhällen, alla med en eller flera broar.

Sedan rullade det på ganska bra norrut med ett antal broar och en liten sjö. Vi hade fått koll på nästa järnvägsbro, vid Sassenheim, som skulle öppna klockan tre och sedan inte förrän sju på kvällen så vi kände oss lite stressade. När vi närmar oss bron visar det sig att precis efter den så kommer en motorvägsbro som också skulle öppna klockan tre, men bara för södergående trafik. Skulle vi kanske fastna i alla fall. VI ringer och frågar och får då reda på att det kanske går att få gå norrut beroende på trafiken.

Äntligen framme i Haarlem.

Vi lägger oss vid bron och väntar en stund och till vår stora glädje tänder sig signalen som visar att de kommer att släppa igenom oss. Tillsammans med en Holländsk HR 36:a går vi vidare norrut mot Haarlem. Där tillämpas fortfarande vintertider (pga Corona!?) för broarna vilket betyder att de inte öppnar under några timmar på eftermiddagen så det blir en ny väntan innan vi till sist kan gå in i den gamla staden. Då har vi under dagens 22 sjömil passerat 24 broar på 11 timmar.

En reaktion på ”Kanaler”

  1. Härligt vi älskade att gå i kanalerna , det var så mysigt ?

Kommentarer är stängda.