Gouda

Gouda är en fin gammal stad med ett namn som ingen som är född utanför Holland kan uttala. Det låter ungefär som ”Chrauda” fast grötigare. Vi har gjort några försök men lokalbefolkningen tittar bara frågande på oss.

Staden fick sina privilegier 1272 och den har en väl bevarad stadskärna. Med rådhus från 1400-talet och domkyrka från 1500-talet. 1668 byggdes ett våghus för att väga ostarna som skulle säljas på marknaden. Osten producerades då som nu på landsbygden runt staden. Sedan kom bönderna in och kunde sälja osten och staden tog ut skatt. Nu finns turistinformation och et sk museum i huset. Huset var imponerande men museet var klart överprisat. 100 kr för två för att se en video om hur man gör ost – gå inte in!

Rådhuset ligger mitt på ett stort marknadstorg. En gång i veckan är det sommartid marknad, för turisterna. (Vet inte vilken dag men inte fre-, lör- eller söndag).

Runt torget finns massa trevliga uteserveringar. I går åt vi lunch där och i dag fick vi sådana här till förmiddagsfikat. Vissa dagar är det inte alls synd om oss.

Saint-Janskerk byggdes i sin nuvarande form efter den stora stadsbranden 1552. Den är inte så hög (mycket lera här) men hela 123 meter lång. Katedralen är berömd för sina 72 fantastiska glasfönster, de äldsta från 1500-talet. Det besöket var väl värt €6 per person.

Vi har legat i klubbhamnen i Kromme Gouwe. Trångt men jättebra service. Vi har fått mycket hjälp och goda råd från det trevliga hamnkaptensparet. Fem minuter med cykel till mataffären och lite längre till gamla stan. Det gick att få platts med vår 39-fotare men man kan kanske säga att vi stack ut lite i hamnen…

En reaktion på ”Gouda”

  1. Vilken underbar resa ni är på. Kul.? att kunna följa er. Ha det riktigt gött. Många kramar från Marie-Louise & Janne

Kommentarer är stängda.