Seglingen till Engelska Kanalen

Slör i lagom frånlandsvind och sol från en klarblå himmel. Bättre än så kan man inte ha det. Vi får se hur länge det varar. Vi njuter under tiden. Helt fantastiskt att efter tre dygn med krängande båt kunna röra sig normalt i båten igen.

Söndag

Efter att ha ätit empenada (den Galisiska pajen) med bläckfisk till lunch medan vi passerade den fina Ria Camariñas halade vi Spansk och Galisisk gästflagga. Det blev fortsatt motorgång mot ganska hög sjö. Vinden började sakta tillta från nordost medan vi tuggade oss lite snett norrut från Spanska kusten.

Efter middagen var det så mycket vind att vi kunde segla och några timmar senare så mycket att vi vick ta rev i storen. Hela tiden låg vi på ett kryssben. Ömsom låg vi upp målet ömsom inte. Vinden varierade mellan 8 och 11 m/s. Sjön var hög och oregelbunden så det var inte helt lätt att sova.

Måndag och tisdag

Strax före gryningen på måndag kunde vi slå ut revet och efter frukost gjorde vi god fart mot Illes d’Oussant med lite slack i seglen. Vinden fortsatte att avta och sjön la sig. Dagen blev solig och fin om än med kylig vind. Större delen av dagen hade vi mellan 3 och 5 m/s och ett relativt lugnt hav. Jättefin men inte den snabbaste seglingsdagen. Vi såg inte en båt på hela dagen, bara en obruten horisont.

Tisddagen gick i samma tecken. Vi försökte segla så nära vinden vi kunde på vårt styrbords kryssben men kom sakta ut mot fartygsleden. Som tur var vred vinden med lite ibland och några gånger var den så svag att vi fick köra. Då passade vi på att ta oss lite öster ut.

Första dygnet seglade vi 126 sjömil, ungefär vad vi hade planerat. Framåt kvällen hörde vi för första gången Fransk kustradio i stället för den Spanska som varit med oss fram till på småtimmarna. Andra dagen var lite lugnare med bara 108 sjömil.

I dag onsdag

Natten till idag fick vi köra igen men vid gryningen kom äntligen en vind som var söder om ost. Vi kunde sträcka norrut med lite slack och Code 0 och gjorde god fart på förmiddagen trotts lite motstöm. VI kom fram till Ille d’Oussant vid tvåtiden när strömmen vände. Sedan blev det åka av.

Under en halvtimme hade vi sp frisk vind att vi fick segla med krysstället. Då gjorde vi stadigt över sju knop genom vattnet och drygt tio över grund. När vi rundat ön dog vinden ut och vi kunde äta en sen lunch vid dukat bord i sittbrunnen.

Men, vi har ju lite hemlängtan så vi byter till genaker och nu har vi fin slör i lagom vind. Så länge medströmmen varar, i bästa fall några timmar till gör vi stadigt över sju knop över grund, just nu faktiskt nästan nio. Det blir nog annorlunda när tidvattnet vänder….

En reaktion på ”Seglingen till Engelska Kanalen”

Kommentarer är stängda.