Fri tillgång på färskvatten

Medan vi ligger här i karantän tänkte vi passa på att dela med oss av lite tipps och trix vi använder ombord och även av lite erfarenheter från de vatten vi seglat i. Här kommer det första inlägget på det temat.

Vi har numera ett sätt att få obegränsad tillgång till ”bryggvatten” parallellt med vårt egentillverkade vatten. Grunden i systemet är egentligen att vi har en sjövattenpump som levererar vatten till ett sjövattensystem i båten med egen kran i byssan och anslutning till vår toalett. Toaletten går att koppla om mellan detta sjövattensystem och färskvattensystemet. Genom att sätta en trevägsventil före inloppet till sjövattenpumpen kan vi i stället låta den suga från en tank med ”bryggvatten”.

Tanken fungerar som vattentanken på en vanlig toalett. Där sitter en flottörventil (från en vanlig toatank) som fyller på vatten i tanken. I tanken har vi sedan stoppat en slang kopplad till ventilen före sjövattenpumpen. När vi ligger en längre tid vid en brygga så sätter vi tanken på badplattformen, ansluter med Gardenakopplingar till vattenkranen på bryggan och stoppar ned slangen till pumpen. Sedan är det bara att ställa om trevägsventilen före pumpen så är vi i gång.

Jättepraktiskt att kunna skölja i rinnande vatten utan att behöva tänka på att tankarna töms. Vi värmer vatten i vattenkokaren (på landström) om vi vill diska eller tvätta. Nästa steg i utvecklingens är att även koppla in vår varmvattenberedare på samma vatten men de kräver lite mer slängar och ventiler (som är ganska dyra) och lite eftertanke så att inte vattnet från bryggan blandas med vattnet från våra tankar. De går ju i slutändan i samma kranar. Detta får bli ett projekt för nästa vinter.

Vi kan spola så länge vi vill med sötvatten.

Varför kan man då inte lika gärna koppla vattnet från bryggan direkt in i båten. Problemet med denna till synes enkla lösning är säkerheten, på två sätt. Dels finns det oändlig tillgång på vatten från bryggan. Skulle det uppstå en läcka kan man lätt fylla hela båten med vatten. Men samma sak kan ju hända om något går sönder när man har en pump tänker ni. Ja, det stämmer. Därför har vi en övervakning på våra vattenpumpar som gör att de stängs av om de går för länge.

Dels har bryggvattnet oftast högre tryck än vad pumparna i båten ger. Det innebär att man kan skada installationen om man ansluter till vatten med för högt tryck. Nu finns det specialventiler som kan se till att det inte blir för högt tryck. En del båtar har sådana installationer. De fungerar bra, så länge ventilen fungerar. Men när de inte fungerar längre…

Det finns också något som kallas slangbrottsventiler, sådana sitter numera alltid på t ex diskmaskiner. De kan skydda om en slang går av. Men de skyddar inte mot ett mindre läckage och små läckage under lite längre tid (t ex under en kväll) kan vara illa nog. Därför har vi inte valt dessa som säkring i vårt system.