Samos

I går lämnade vi Pythagorion efter frukost. Medvind ned till Samos södra udde där vi hittar Tsopela, en fin vik för bad och tidig lunch. Kristallklart vatten och rikligt med småfisk av olika arter men ingen vidare ankarbotten.  Vi lämnar efter en timme.

Efter lite motorgång kommer vi ut i frisk nordan i Marathakambos-bukten. Det blir kryss med revad stor och god fart mot hamnen i Marathakambos. Hamnen är nybyggd med fina kajer men väldigt få båtar. VI ligger med aktern in och ankare men på andra ställen ligger båtar långsides. El och vatten finns men ingen tar betalt – idealiskt. Vi får besök av Kicki och Roger från Louvic. De har legat här i några dagar. Det blir en trevlig stund i sittbrunnen.

Långt där nere under det 1450 m höga berget ligger Sally

I dag hade vi tänkt segla vidare mot Chios men prognosen såg inte alls lika bra ut i morse, när Håkan gick upp vid femsnåret, som den hade gjort i går kväll. Raskt ställdes väckningen om till halv åtta och vi somnar om. I samband med besöket hos bagaren hyr vi bil, en Chevrolet men utan mullrande V8:a. Den här är mycket liten, har inte ens centrallås och man måste varva motorn rejält för att det ska hända något. Efter frukost bär det av uppför berget. Samos är en väldigt kuperad ö.

Första anhalt blir den fina bergsbyn Platanos, ca 500 möh. Detta kan vara den enda platsen där ursprungsbefolkningen (från Bysantinsk tid) bodde kvar när ön övergavs på 1500- talet. Runt byn odlas mycket vin, företrädesvis Muscat som man gör sött vin av. När vi körde upp sista biten kändes det som att köra på Mosels sluttningar. Efter en promenad i den gamla byn fikar vi under träden på torget medan gubbarna spelar bräde vid bordet bredvid. Vi känner oss förflyttade tillbaka i tiden.

Från Platanos kör vi på mindre vägar ned till Karlovassi (en ganska stor stad på nordsidan ön) och sedan vidare en bit västerut längs kusten till Potami. Här rinner en å ned från bergen. Vi vandrar i en nästan djungelliknande dalgång upp längs ån. En bit upp kommer vi till en liten sandstrand. Ovanför denna har vattnet skurit sig djupt ned i berget och man kan gå/simma en bit uppströms till ett vattenfall. Tur att vi hade badkläder med oss.

Nu har klockan passerat ett och vi börjar bli hungriga. Vi kör österut längs kusten och sedan upp en brant och slingrande väg till Monolatis. Parkerar i underkant byn och går sedan upp genom byn och sedan ännu brantare väg ytterligare en bit. På vägen passerar vi flera frestande tavernos men vi ger oss inte. Håkan har fått för sig att Loukas taverna skulle vara bäst. Så småningom kommer vi trötta och hungriga dit. Belöningen blir god hemlagad mat, eget vin och en helt fantastisk utsikt över de skogsklädda bergen.

Vi blir sittande ganska länge i den svala bergsluften (ca 400 möh) innan vi går ned genom byn igen och kör vidare mot ”huvudstaden” Samos. En ganska stor stad med (vad vi hört av andra) dålig hamn. Därifrån kör vi via ny bergsby till Samos marina. Vi har flera vänner som planerar att övervintra där – kan det vara ett alternativ för oss?

På slingraden vägar högt ovan vattnet kör vi sedan tillbaka till Marathakambos och båten. Det blev en mycket trevlig tur på ca 9 timmar och 140 km. Skönt att koppla av i sittbrunnen medan solen försvinner bakom bergen. Förfarande ganska mätta efter lunchen tar vi bara lite tomat och småplock till middag.