Sámi, Kefallenia

I onsdags gick vi norrut, det var inte vår plan men dåligt väder var på väg igen med regn och kraftiga sydvindar. Då finns det inga hamnar längs vår väg söderut som ger skydd. Nu ligger vi på ostsidan Kefallenia, i sundet mot Itháka. Det har regnat ihållande i snart ett dygn men vi har varit skyddade frånvinden. Sàmi är en fin liten by som också är färjeläge, men färjorna lägger till utanför hamnen så de stör oss inte.

I torsdags gav vi oss av för att titta på den berömda grottsjön Mellisani. Vi vandrade längs en vacker strand några kilometer innan vi gick upp en bit till grottan. På vägen passerade vi ett litet bryggeri. Det var stängt så vi pratade med tjejen i butiken bredvid. Då hon förstod att vi ville smaka gick hon ned till bryggaren och kom strax tillbaka med två flaskor pilsner som vi fick som smakprov. Grottan var stängd. Så här i lågsäsong bara några dagar i veckan. Det blev till att gå tillbaka igen efter var sin pilsner i solen. Vi fick i alla fall en trevlig promenad.

I går gick vi iväg igen efter morgonregn och förmiddagsfika. Det såg ut att bli uppehåll ett tag. Grottan var öppen och vi fick en fin tur på sjön med roddbåt och guide. Grottsjön består av två delar. I delen första delen ramlade taket ned för ca 5 000 år sedan. Med en smal passage kommer man in i den andra delen som fortfarande har ett flera meter tjockt tak. Båda grottorna bildades för ca 20 000 år sedan och i den inre fanns det imponerande stalaktiter och stalagmiter. Där har man också dyrkat Pan några hundra år före Kristus.

Vattnet till grottan kommer genom en 20 km lång underjordisk flod och fortsätter sedan under jorden nästan ned till vattnet. Dykare kan ta sig 500 meter uppströms men utloppet är för trångt. Däremot har fiskar som multe och ål tagit sig upp till sjön där de nu lever. Vattnet är lite bräckt och kristallklart, vi kunde se botten på över 30 meters djup.

Strax innan vi var tillbaka på båten kom regnet. Nu hoppas vi på en stunds uppehåll i eftermiddag. Det blir lite långtråkigt när man inte kan gå utanför sittbrunnstältet.