Port Sóller

Nu är vi tillbaka i fina lilla Port Sóller, denna gång med båten. Vi ligger här en kulen förmiddag när regnet öser ned. Vi försöker komma ikapp med blogganden och har lagt upp två inlägg innan detta. I torsdag lämnade vi Cala Portals vid niotiden för att gå de ca 40 sjömilen hit upp. Det började med kryss i ganska svag men OK sydvästlig vind. Sedan mer och mer slack allt efter som vi rundade uddarna. Men samtidigt mindre och mindre relativ så först bytte vi till Code 0 och sedan fick det bli motor ett tag.

Väl uppe vid Tramuntana-bergen på Mallorcas nordvästkust fick vi vinden tillbaka. Vi kunde länsa med god fart med bara Code 0 längs den imponerande höga kusten några timmar innan vinden dog ut framåt eftermiddagen.

Kusten här är rik på grottor men fattig på bra hamnar. Det finns några öppna vikar och vi testade en av dem men det kändes inte tryggt som natthamn.

I stället gick vi vidare till Port Sóller där vi ankrade i bukten bland tjugotalet andra båtar. När vi legat där en stund kommer det ett par roende i sin gummibåt och frågar om det är vi som är kompisar med Tina och Bengt och det är vi ju. Det blir vin i vår sittbrunn och så får vi nya seglarvänner medan skymningen sänker sig i hamnen.

I fredags kommer Talmina med Kerstin och Thomas ombord och det blir ett trevligt återseende. Nu är vi tre svenska båtar i viken. I går tog vi spårvagnen, det finns en sådan, upp till själva staden Sóller. Tjugo minuter för 7 euro per person för att åka 2,5 km. Ganska dyrt men trevligt med de fint renoverade gamla vagnarna.

I Sóller var det lördagsmarknad och mycket folk. VI strosade omkring, smakade på lokala ostar och skinkor och Eva tittade på kläder i vart enda stånd vi passerade. Så småningom kom vi till saluhallen. En del mat men också flera små tappasställen. En trevlig flicka pratade varmt om sina pintxos (på spanska) så vi slog oss ned. Eva med bläckfisk och Håkan med tonfisk samt var sitt glas vitt vin. När hon sedan sparade in en engångstallrik på att vi tyckte vi kunde ha våra på samma (vi har ju sett all plast som flyter omkring i havet…) så bjöd hon på en tappas med inlagda sardiner som vi fick dela.

Så småningom kom det en hel del folk och allt hon förberett fick en strykande åtgång. Vi hjälpte till lite gran, bl a med att öppna vinflaskor, och så blev det ytterligare gratismat, denna gång jättegod potatissallad med skorpor. Härlig stämning med en blandning av lokala och tillresta personer. När vi sedan skulle betala gav vi några euro i dricks för all extramat. Det var nog inte så vanligt, vi överöstes av tacksamhet.

Vid tvåtiden avslutades marknaden och vi vandrade sakta ned mot hamnen. Det var skönt med ett dopp i havet efter en dag i solen. Denna kväll gästade vi Unisax, Ewa och Anders båt, innan middag på tryckkokarkyckling och sedan förberedelser inför regnet vi viste skulle komma. Man blir lite bortskämd med solsken här nere, det var nog minst två veckor sedan det regnade sist.

En reaktion på ”Port Sóller”

  1. Så trevligt att ni träffat våra vänner Anders och Ewa. Och Soller är ju en fin plats. Själva njuter vi i Baskien. Kanske har vi inte lika fint väder som ni. Men maten…. Segla lugnt!
    Håkan & Ing-Marie

Kommentarer är stängda.