Ile de Ré

I fredags stod klockan på halv sex. Det gällde att börja i tid för att passa tidvattnet i nästa hamn. Vi lämnade hamnen på Ile D’Yeu när det började ljusna. Sydvästlig vind var utlovat och det fick vi. Det blev halvvind med god fart, stundtals över åtta knop. Lite motström drog ned medelfarten på hela seglingen till strax under sju, inte så dåligt det heller.

Vi kom till Saint-Martain-de-Ré en stund före två, just som de första båtarna började gå ut. Efter en kortare väntan kunde vi gå in i den lilla hamnen där båtarna packades tätt av hamnkaptenen. Saint-Martain är en fin gammal stad upptagen på UNESCOS världsarvslista. Vi tar en tur på stan och en öl innan middag.

Lördag blir handlar- och städdag inför Kia och Görans ankomst. De dyker upp vid tvåtiden och efter lunch går vi en stadsvandring. Vi klättrar bland annat upp i kyrktornet på den befästa kyrkan med rötter i 1300-talet. Till middag serverades stekt svärdfisk mm ombord.

Söndag morgon hyr vi cyklar efter frukost och ger oss av norrut på denna mycket cykelvänliga ö. Oftast asfalterade separata cykelvägar och fullständig avsaknad av backar. Vi passerar små torrlagda hamnar, ostronodlingar, marknad i liten by, saltdammar och vinfält.

En riktigt trevlig tur. Tanken var sedan att vi skulle segla på eftermiddagen när porten mot havet öppnades men prognosen sa regn och frisk motvind så vi bestämde ganska snabbt att vi skulle stanna en natt till och spelade Uno medan regnet smattrade mot sittbrunnskapellet.