Två fina gamla städer

Vi började gårdagen med ett telefonsamtal till slussen. Nu var budet att bron var trasig och skulle vara klar efter ett… Så det blev frukost i lugn och ro på nybakade frallor och croissant, vanebildande i ett land som har bagerier som öppnar i tid. Sedan slappa lite och till slut stod vi inte ut längre utan bestämde oss för att chansa på 19 meters bron vid fritidsbåtsslussen i stället. Men först tankade vi. Alltid bra att passa på när det finns tid och möjlighet även om vi säkert klarat oss ganska många mer timmar på det som var kvar i tanken.

Vi går mot fritidsbåtsslussen men de vill inte ha oss i dag heller när vi frågar om brohöjden utan hänvisar till stora slussen. När vi ropar upp dem på VHF:en säger de att bron funkar och att vi är välkomna in. Det blev klockan ett vi slussade och då i sällskap med lite större kamrater än vad vi är vana vid.

Otroligt varmt på havet och vi vågar inte vara ute i solen utan lite kläder allt för länge. När tröjan kommer på igen blir det ännu varmare. Motorgång till nästa sluss som också timas perfekt- -flyt i dag efter gårdagens tålamodsövning. Sedan får vi äntligen vinden med en timme och kan segla i god fart. Men leden kröker och vinden skralna så motorn kommer till heders igen.

Med flytet i slussarna, bra fart under segel och medström på slutet har vi kommit längre än vi vågat hoppas på. Vi går in i tredje slussen (mot Veerse Meer) vid sextiden och satsar på att gå hela vägen till Veere dit vi kommer vid åttatiden efter 38 sjömil och tre slussar. Tiden tillät inte en stilla kvällsseglats i motvinden…

Det blir en öl på segelklubben i hamninloppet. Middag hade vi ätit under gång men några ”bitterballe” och lite ost var gott till. På hemvägen blir vi inbjudna till Hollänska ketchen Helena Cristina. De kände Anders och Betulia Eriksson som nästan bor granne med oss i Ljungskile och som vi också känner – världen är liten.

Veere är nog det finaste stället vi besökt i Holland. Gammal stad med rådhus från 1400-talet och väl bevarade fortifikationer och vallgrav. Fina gamla hus, gränder och gator. I dag 1 500 invånare, vi tror de skulle bli platts över om alla gick in i gamla katedralen samtidigt.

I dag har vi gått resans kortaste distans, en sluss och sedan 5 sjömil till Middelburg. Även det en fin gammal stad med vallgrav om än betydligt större. Där fanns också direkttåg till Rotterdam som Eva kunde ta för att äntligen få sina nya, justerade glasögon som vi förgäves väntat så länge på i Rotterdam. Lite småmulet och nästan kyligt i motvinden i dag. Ganska skönt att få vila kroppen från solens strålar.