Skrovet blir fint

Då var vi klara för sjösättning, i alla fall skrovet och i alla fall nästan. Vindö Marin, Erika och Lennart har gjort ett jättefint jobb men ny bottenbehandling. Efter blästring och torkning spacklades och slipades för att få en jämn yta (bild nedan).

 

Sedan lades tre lager epoxi som böldpestskydd. Ett lager per dag och sedan härdning i 5 dygn.  Spackling och slipning av ojämnheter innan slutskiktet skulle läggas. Bl a hade vi en hel del gropar där mindre delar av gelcoaten lossat vid blästringen.

Därefter kom det en intensiv dag då Cupper Coat lades i fyra laget vått i vått. Fläckar efter stöttorna togs några dagar senare och sedan härdning i ytterligare 5 dygn.

Till sist var det polerarnas tur. Tvättning, våt polering, rubbning och till sist vaxning av all utvändig glasfiber. Ny har vi en båt med hög glans som är lätt att hålla ren och förhoppningsvis lätt att underhållsvaxa några år framöver. Se så fin hon blev.

Allt arbete gjordes i varmhall. Nu ligger hon i frostfri hall och vi har full frihet att jobba som vi vill under dagarna. Det vi ska göra själva på botten är de två fläckar där kölen varit uppallad under målningsarbetena. Det blir till att lyfta med domkraft och palla om men det är inga stora ytor att måla. Skulle vara bra att få dem strukna med Cupper Coat men inte helt nödvändigt. Vi kan alltid lägga på lite fartygsfärg på fläckarna och sedan göra en riktig behandling nästa gång vi lyfter (om vi kommer ihåg att palla annorlunda då…).

2 reaktioner på ”Skrovet blir fint”

 1. Hej Jan-Olof!
  Jag köpte epoxy tillsammans med Copercoaten. Frågan är om den verkligen behövs, beror väl på vilken plast man har. Vi tog det säkre före det osäkra. Den läggs på och ska sedan härda i ett antal dagar. Vi spacklade och slipade den sedan för att få ett brta underlag för Copercoaten.

  Skicka mig ett mejl på sally@bikan.se så kan du få lite material.
  Hälsningar
  🙂 Håkan

 2. Hej Håkan,
  Hoppas allt är väl med dig.
  Jag håller på med samma projekt på våran X-412. En fråga gällande epoxy under Coper Coaten. Behövs det egentligen och skall det inte läggas våt i vått med CC?
  Vilken Epoxy använde du?

Kommentarer är stängda.