Porto Colom

Vi lämnar Mahon i gryningen och när solen går upp ur havet går vi ur fjorden. Vi kan segla en bit i NV vind ner mot udden men när vi lämnar Menorca så dör vinden. Det blir motorgång och senare motorsegling i svaga sydvindar. Prognosen är tilltagande vindar mellan syd och sydväst så vi håller upp ca 20 grader för att få lite bättre höjd när vinden kommer. Och ja! Autopiloten funkar, men inte alls så bra som innan.

Dat var vi och några morgontidiga fiskare som var uppe före solen.

Det börjar bli höst nu. Inför ovädret häromdagen tog vi ned soltaket och satte upp vårt sittbrunnstält. I natt var det kallt, tur att vi nu stoppat täcken i påslakanen. I morse var det 13 grader och ordentligt med dagg på däck. Men solen skiner och på dagen är det fortfarande sommarvärme.

Efter lunch kommer vinden och med hemskotade segel kan vi hålla upp mot Mallorca. Efter några timmar pekar vi mitt emellan två hamnar. Då det börjar bli eftermiddag väljer vi att falla av lite och seglar med god fart till Porto Cristo dit vi kommer strax före sex. En fin liten hamn men lite gungig. Vi går en kortare promenad innan middag.

Mallorcas sydostkust är bergig i mjuk sten. Här finns många grottor och några små vikar.

Till frukost i morse blev det nybakat bröd. Efter lite funderande bestämmer vi oss för att segla en bit söderut längs kusten. När vi lämnar hamnen vid halv elva är det mycket lugnt så vi passar på att kalibrera om vår autopilot. Det går till så att man på fritt vatten startar ett program som svänger runt båten en stund för att se hur den reagerar på olika roderutslag och sedan sätter parametrarna till autopiloten.

På väg in i den skyddade viken Porto Colom.

Efter omkalibreringen och sedan återställning av våra manuellt inställda parametrar, verkar den fungera som vanligt. Nu har vi ganska lätta vindar när vi seglar ned längs kusten i halvvind och solsken så vi får se vad som händer under lite tuffare förhållanden. Kryss med inställd vindvinkel i oregelbunden sjö brukar vara svårast. Efter några timmars segling går vi in i Porto Colom, en stor naturlig hamn med massa bojar, marina och en kommunal hamn. Vi väljer den kommunala Port IB där vi kan ligga bra för 250 kr/natt inklusive el och vatten. Ibland har deras duschar och toaletter lämnat en hel del att önska men här är det nytt och fräscht.