Segling till Mahon, Menorca

Vi lämnar Marsala i gryning. När vi kommer ut ur hamnen får vi en fin NNO och seglen rullas ut. Sedan har vi fin segling med bra fart och mestadels med Code 0, fram till tretiden då vinden dör. Tråkigt men nödvändigt att köra för att komma vidare men vid midnatt kan vi rulla ut igen och segla fram till gryningen. Hela förmiddagen körde vi sedan mot en västlig vind på 3-4 m/s. Den var lite för lite för att segla i med den ganska krabba sjö som var.

Vid tvåtiden får vi lugnare hav och tillräckligt med vind från SV för att göra bra fart åt rätt håll. Efter några timmar vrider vinden sakta emot så det som började med en sträckbog blev kryss. Vinden fortsätter att vrida medan vi seglar upp mot Sardiniens sydkust. Där får vi mobilnät och kan ladda ned färska väderprognoser för den fortsatta seglingen och lägga ut en blänkare på bloggen.

Vi slår in mot Sardiniens sydkust.

Vi fiskade hela dagen och till slut lyckas vi fånga årets första fisk. En fin liten tonfisk, lagom till middag för två. Efter att ha fileat fångsten och lagt den i kylen slår vi och seglar ut från land i skymningen. Vinden vrider sakta på nord och vid midnatt kan vi återigen hålla vår kurs. Vinden står kvar under natten tvärt emot vad de färska prognoserna förutspått och vi kan sträcka med god fart mot målet.

Tonfiskfile, lagom till en person

Det märks att det börjar bli höst nu. Mörkret kommer tidigt och temperaturen sjunker under natten. Visserligen ligger den fortfarande en bit över 20 grader men för oss som är vana vid tio grader varmare känns det kallt. Och rått blir det också när man sitter i sittbrunnen under nattvakterna.

Söndagen blir en härlig, solig dag men utan vind. Vi får köra från sex på morgonen till strax efter solnedgången Vi stannar motorn vid ett tiden och tar oss ett bad mitt på havet. Otroligt klart och fint vatten och 2 800 m djupt. Vi duschar också i varmt vatten. Nu när vi kör motor längre tider har vi i princip obegränsad möjlighet att göra vatten, även det varma som värms av motorn.

Med ett spegelblankt hav ser man mer av livet. Vi har vid flera tillfällen sett fiskar jag i vattenytan. Vi gissar på tonfisk men det är svårt att se. Delfiner passerar oss flera gånger under dagen men inga vill stanna och leka framför fören. Vi steker den egenfångade tonfisken till middag och äter vid ett dukat sittbrunnsbord.

Fisk som jagar. På håll ser det ut som en stor våg på det lugna havet.

Under eftermiddagen fick vi problem med våra instrument. Det ledde till att autopiloten inte längre funkade som den ska. Vi provar med att kalibrera om den (det hjälpte sist detta hände, på Hanöbukten för fyra år sedan) men inte denna gång. Det blir till att handstyra hela vägen till Mahon. Ganska tröttande när vi seglar men OK när vi kör motor eftersom det då funkar att låsa ratten.

Vi närmar oss Mahon

På förmiddagen närmar vi oss inloppet till den djupa fjorden som Mahon ligger i. I inloppet är det gott om gamla fort och befästningsverk som i forna tider försvarat flottbasen. Då vi kört ganska mycket går vi in och tankar fullt igen innan vi förtöjer i Marina Menorca längst in i fjorden. Då har vi gått 411 sjömil på knappt tre och ett halvt dygn. Här stannar vi förmodligen tills på fredag.

Nu har vi kommit en bra bit västerut på ganska kort tid.