Pelatas

I dag har vi haft lättvindssegling hela dagen, blandat med lite motorgång när vinden varit frånvarande. Vindarna här i Joniska havet följer ett ganska regelbundet mönster nu när vädret är stabilt. Svaga till måttliga mellan nord och ost (natt morgonbris). Sedan omslag till sydväst på förmiddagen, fortfarande svaga. Sedan kommer det som ibland kallas ”lägga till vinden”. Vid tretiden börjar det blåsa frisk nordväst, ibland hård och den håller i sig till solnedgången.

I kanalen ut från Messolonghi var det bleke

Vi seglade i dag först väster ut, i nordvind, sedan norrut, i sydväst. Code 0 och storsegel och hyfsad fart över platt vatten. Vi gick in i en stor ankarvik mellan fastlandet och Pelatas. Den ligger strax norr om utloppet för Greklands största flod Atheloos så vi har hela dagen seglat längs långgrunda stränder och grundflak mellan högre öar.

På väg in mot ankarviken. De flesta ligger runt udden om babord.

Strax innan vi ska gå in i viken ser vi en fiskodling ganska långt ut. Den har en röd boj som vi förmodar att vi ska runda. Men, efter att ha seglat mor bojen ett tag ser vi att den sakta rör på sig och långt framför kämpar en lite båt för full maskin. Vi faller av och går nedanför. Viken vid Petalas är stor och väl skyddad med god ankarbotten på 4-6 m djup. Hit hittar inte charterbåtarna så det blir lugnt och skönt på kvällen.

2 reaktioner på ”Pelatas”

  1. Hej. Följer er blogg och hade hoppats på att återses. Är på väg från Kalamata mot Leros för uppläggning. Ha det gott i de farvatten vi spenderat denna sommar i. Finns mycket av trevliga platser och skönt lugnt väder i Joniska havet.
    Kjelle på Yen-ai

Kommentarer är stängda.