Ahilio

I går vaknade vi av att det gungade. Ingen vind men vågor som gick in i hamnen gjorde livet lite obekvämt. Så vi gick upp och lämnade raskt hamnen. Vi körde motor över till Skiathos med dinge på släp och dåligt sjöstuvat. Det är inte ofta vi släpar vår gummidinge; dels för att det bromsar, dels för att det sliter på dingen men framför allt för att det kan vara en säkerhetsrisk om det skulle blåsa upp eller vi behöver manövrera på ett trångt ställe.

På väg mot Skiathos medan solen sakta stiger ur havet i öster.

Skiathos stad ligger i en skyddad vik. VI går in och letar plats vid kajen men det är fullt både där och på pontonbryggan. Vi lägger oss och driver i bleket och fixar dinge oh sjöstuvning – kanske går någon morgontidig båt och ger oss en plats. Vi äter frukost i lugn och ro men inget händer. Då bestämmer vi oss för att gå vidare. Det blir en fin kryss i svaga vindar. Först upp längs Skiathos sydvästsida och sedan in mot fastlandet och sundet mot Evia (Euboia) , Greklands näst största ö.

Skiathos stad fylld med båtar – Mama Mia ön är populär.

Så kommer sjöbrisen och vi får plattläns. Först lite tvekande men sedan i tilltagande styrka och så småningom gör vi god fart västerut och in i Trikiri sundet. Där viker vi lite norrut och går in i en vik västerut från inloppet till den stora Volosbukten. Längst in ligger byn Ahilio som är vårt mål. Lite obehagligt med en hamn som ligger på läland när vi länsar in i 8-10 m/s. Vi rullar in focken för att det inte ska gå så fort och hoppas vinden ska minska (för det har väderprognoserna lovat).

Det funkar, när vi kommer in i hamnen blåser det bara en lätt bris och vi har inga problem att lägga till. Här finns moringlinor så vi behöver inte lägga ankare när vi backar in. 10 Euro inklusive el och vatten. Ett humant pris för en bra kajplats. Våra vänner som ligger på Sardinien betalade 150 – utan el. Grekland är bra.

Ahilio visar sig vara en mysig liten by med mest Grekiska turister/semesterfirare. Trevlig stämning och mycket humana priser på restaurangerna. Vi har stannat kvar i dag för att ta det lite lugnt och pyssla lite med båten. Det var också dags för Eva att ta nya prover och en hjälpsam apotekare fixar detta åt oss.

Det märks att vi är vid fastlandet nu. Sjöbris på dagarna och stackmoln in över bergen. I värmen på eftermiddagarna önskar man nästan att de skulle dra ut mot oss, fast inte regnet förstås. Tur att det finns en fin liten badplats på lagom gångavstånd utanför den gamla hamnen, till och med sötvattendusch finns det.