Chios

I går blev det en lång dag på havet. Väckning klockan fem och en halvtimme senare lämnar vi hamnen. Efter lite motorgång får vi en frisk ostlig bris som ger god fart västerut under Samos höga berg. Vinden vrider sedan mot syd, vilket förvånar oss eftersom det enligt alla prognoser ska blåsa vind från nord. Men vi är tacksamma att kunna segla, vi hade räknat med motorgång fram till västra udden på Samos.

Strax innan udden dör vinden för att tio minuter senare komma med nästan tio sekundmeter från norr. Det blir till att ta ett rull i storen och skota hem. Nu börjar en lång kryss. Motvind och lite motström, inte vad man önskar sig men precis vad man har att förvänta sig i dessa vatten under sommaren. Två sjömil ut från Samos höga berg skralnar vinden – också helt enligt boken. Sedan blir det att försöka slå på vindskiftena efter bästa förmåga.

Efter några timmar är vinden så svag att det får bli motorgång. Enda sättet under hela dagen att ta sig rakt mot målet. När sedan vinden kommer tillbaka efter en timme börjar kryssandet igen. Nu i lagom vind 6-7 m/s men med lite besvärande sjö som stannar upp oss ibland. Med ytterligare en kortare stund för motor när vinden tillfälligt dör ut kan vi så småningom kryssa hela vägen upp till Chios, ca 40 distansminuter nordnordväst om Samos. Sista biten upp till marinan kör vi mot vinden för att inte bli för sena i hamn.

Vi sjutiden förtöjer vi så längs kajen i den ofärdiga (=gratis) marinan strax norr om Chios stad. Här ligger vi jättebra och vi har stannat hela dagen. Ca 10 minuter bort finns ett stort och välsorterat snabbköp och längs vägen dit hittar vi en mack med ett bra förråd av smörjoljor. Vi har letat SAE 30 olja, det duger gott i vår gamla dieselmotor, men de flesta har bara den betydligt dyrare 15-40 oljan. Men vem behöver en olja som klarar minusgrader i detta land? Vi inhandlar 4*4 liter för 650 kr. Det kommer vi att klara oss på minst ett år framöver.

I dag har vi tagit en promenad in till Chios stad. Det tog ca 20 min att gå dit, väl värd besväret. Hör dominerar inte turismen som på så många andra ställen vi besökt. Vi upplever en genuin grekisk stad med trevliga affärsgator och spännande gränder. Lunch äter vi på gatan strax intill en grönsakshandlate. Fem goda rätter och två stora öl till priset av 16 Euro. På vägen tillbaka till hamnen tittar vi in i den gamla borgen och upptäcker en hel stad innanför murarna. Vi upptäck också lokalt bryggd ale och porter – riktigt goda. Senare inhandlas ett antal ale att drickas till midsommarsillen.

En reaktion på ”Chios”

Kommentarer är stängda.